Marie Collins napustila papinu komisiju za borbu protiv zlostavljanja djece

Anadolija
Marie Collins napustila papinu komisiju za borbu protiv zlostavljanja djece
Nacional.hr / Ilustracija
Marie Collins, članica papine komisije za zaštitu djece i borbu protiv seksualnog zlostavljanja podnijela je ostavku zbog nedovoljne komunikacije sa komisijom, birokratije, te djelovanja državnih institucija Vatikana.

Collins je 2014. godine postala članicom šesnaestočlane ekipe čije je formiranje naložio papa Franjo. Njeno imenovanje u komisiju tada je dodatno odjeknulo u javnosti zbog činjenice da je i u djetinjstvu seksualno zlostavljao katolički svećenik.

U izjavi za National Catholic Reporter ona je iznijela neke optužbe na račun rada komisije.

"Nasuprot pozitivnom predstavljanju u javnosti iza zatvorenih vrata stvari su potpuno suprotne", kazala je Collins, te dodala kako komisija na neki način štiti one koji su bili umiješane u seksualna zlostavljanja.

Collins je također rekla da je razočarana zbog nedovoljne komunikacije sa institucijama pod upravom državne vlasti Vatikana i nedovoljne komunikacije sa samom komisijom. Međutim ona je izjavili da će nastaviti učestvovati u procesu edukacije protiv seksualnog zlostavljanja djece od strane svećenstva.

Predsjednik komisije Sean O'Malley i papa Franjo su se zahvalili Marie Collins zbog doprinosa u komisiji. Na ovaj način komisija je ostala bez ijednog člana koji je nekada bio izložen seksualnom zlostavljanju.

Kada je 2013. godine papa Franjo preuzeo liderstvo nad katoličkim vjernicima on je najavio borbu protiv seksualnog zlostavljanja djece.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije