Rado ga naručivali i pili uz bozu ili špricer - napravite banjalučkog indijanca
Uz indijanere se obavezno pila boza, limunada ili špricer, ali ne s vinom, već mješavina boze i limunade.
Evo recepta za banjalučke indijance, napravite i limunadu, pa uživajte.
Sastojci
4 jaja
150 gr šećer
200 gr brašna
1 prašak za pecivo
Fil
600 ml mlijeka
2 puding od vanilije
150 gr margarin
3 kašike šećera
1 kašika ekstrakta vanilije
Preliv
Kakao ili rastopljena čokolada
Priprema
Bjelanjke mutite mikserom pa dodajte šećer i mutite dok dobijete čvrsti snijeg. Dodajte žumanjce jedno po jedno i neprestano mutite. Brašno promiješajte s praškom za pecivo, dodajte u jaja i lagano umiješajte. Pecite na pek papiru tako da tijesto sipate u kesu, jedan kraj kese odrežete nožićem, a zatim smjesu istišćete u pleh dužine nekoliko centimetara. Pecite oko 6 min. na 200 stepeni. Još vruće premažite filom i lijepite po dvije (kao sendvič). Od ostatka fila u koji ste dodali kakao ili rastopljenu čokoladu pravite dekoracije pomoću šprica.
Fil
Puding pripremite na uobičajeni način sa 600 ml mlijeka. Ostavite da se ohladi, ali povremeno promiješajte da vam se ne uhvati korica ili prekrite s vlažnom prozirnom folijom. Margarin umutite pjenasto sa šećerom i pomiješajte s ohlađenim pudinga i ekstrakta od vanilije, piše Mojabanjaluka.info.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.