U Sarajevu zabilježen prvi slučaj smrtonosne igrice "Plavi kit"

S. H.
U Sarajevu zabilježen prvi slučaj smrtonosne igrice "Plavi kit"
Smrtonosna dječija igrica "Plavi kit" koja kruži Facebookom stigla je i u Bosnu i Hercegovinu, a prvi takav slučaj prijavljen je Ministarstvu za unutrašnje poslove Kantona Sarajevo (MUP KS-a).

U MUP-u KS-a prijavljen je slučaj iz jedne sarajevske srednje škole u kojoj je otkrivena učenica drugog razreda koja je igrala ovu igricu, potvrdio je za Radiosarajevo.ba glasnogovornik Ministarstva za unutrašnje poslove KS-a Irfan Nefić.

Kako je naveo Nefić, dalje procedure će zajedno sa sarajevskom policijom rješavati Federalna uprava policije (FUP).

Nakon što je nastavnica na ramenu učenice primijetila iscrtanu ribu, slučaj je prijavila upravi škole koja je odmah obavijestila i roditelje. Djevojčica je priznala da je igrala ovu igricu, kao i da je sebi nanijela lakše tjelesne povrede.

O cijelom slučaju obaviješten je i ministar za nauku i obrazovanje Kantona Sarajevo Elvir Kazazović.

Od Ministarstva je zatraženo da se izda upozorenje svim osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo o opasnosti ove igrice.

Podsjećamo, ova igrica bila je povod i za važno upozorenje iz Interpola bh. policijskim upravama. Nakon Interpolovog upozorenja sve policijske stanice u Republici Srpskoj koje su zadužene i za kontakt sa školskim ustanovama obaviještene su o ovoj igrici.

Iz MUP-a Republike Srpske uputili su apel građanima i roditeljima da ako dođu do saznanja o ovoj smrtonosnoj igrici, odmah obavijeste policiju kako bi riješili slučaj sa školskim, socijalnim i ostalim ustanovama. 

"Svaki zadatak moraš marljivo ispuniti i niko ne smije znati ništa o tome. Kad završiš zadatak, pošalješ mi fotografiju. I na kraju igre, umreš. Jesi li spremna?", riječi su kojima se maloljetnici uvode u svijet ove igrice.

Igrica "Plavi kit" prije svega je usmjerena na mlađu populaciju.

U periodu od 50 dana igranja pred djecu se postavljaju različiti zadaci, u početku manje opasni poput gledanja horor filmova, zatim samopovređivanja urezivanjem plavog kita na rukama, a sve se završava pozivom na izvršenje samoubistva.

Stručnjaci u regiji pozvali su sve roditelje i nastavnike da razgovaraju s djecom i prate njihove aktivnosti na internetu kako bi ih zaštitili od ovog oblika ugrožavanja sigurnosti.

Iz MUP-a RS-a su naveli kako znaju da odrasli vode ovu užasnu igru te da koriste dječije navike i strasti, koriste njihov jezik i kulturu. Dobro poznaju psihologiju, djevojčice ubjeđuju kako su debele, a dječake da su "luzeri", ali da postoji drugi svijet gdje će pripadati redu odabranih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije