Ministarstvo se ponovo oglasilo o upisu u predškolsko obrazovanje djece s teškoćama

2
Radiosarajevo.ba
Ministarstvo se ponovo oglasilo o upisu u predškolsko obrazovanje djece s teškoćama
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Naida Hota Muminović

Bosanskohercegovačku javnost, 2. septembra, šokirala je vijest o dokumentu Pravobranilaštva KS, gdje se navodi da bi 'upis djece sa poteškoćama razvoju u sarajevske vrtiće narušio reputaciju Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo'. 

Tim povodom ponovo se oglasilo Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS.

"U osvrtu na tekst objavljen u medijima pod nazivom „Skandalozan dokument Pravobranilaštva KS: Upis djece s poteškoćama u razvoju u vrtiće u Sarajevu ‘narušit će reputaciju Ministarstva’“, kao i tekstove sa sličnim naslovima, a u vezi upisa u predškolsko obrazovanje dvoje djece sa teškoćama, iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS još jednom ističu kako ostaju pri stavu koji su ranije iznijeli, a koji je objavljen 2. septembra 2023. godine na zvaničnoj web stranici ovog ministarstva.

Gdje je danas novinarka iz filma „Lepa sela lepo gore“: Ima 63 godine i prava je vamp zavodnica

Gdje je danas novinarka iz filma „Lepa sela lepo gore“: Ima 63 godine i prava je vamp zavodnica

“Ministarstvo za odgoj i obrazovanje ponovo ističe da je majci M.M. ponuđeno da djecu upiše u javnu predškolsku ustanovu u sastavu JU ‘Djeca Sarajeva’, jer, kako smo naveli, u slučaju da djeca s teškoćama pohađaju javnu predškolsku ustanovu, Ministarstvo ima mogućnost da finansira asistenta za djecu s teškoćama u skladu sa zakonom.

Ističemo da Ministarstvo za odgoj i obrazovanje ne može finansirati rad zaposlenih u privatnim predškolskim ustanovama, čiji osnivač nije Kanton Sarajevo. Dodatno, javni vrtić koji je Ministarstvo ponudilo, lokacijski je bliži mjestu stanovanja porodice u odnosu na privatni vrtić.

Skandalozni dokument o djeci s poteškoćama u razvoju: Majka demantira sarajevsko Ministarstvo

Skandalozni dokument o djeci s poteškoćama u razvoju: Majka demantira sarajevsko Ministarstvo

Također, privatna predškolska ustanova i majka su informisani da roditelj putem EMIS sistema prilikom online upisa u predškolsku ustanovu ima pravo izbora da li će dijete pohađati poludnevni ili cjelodnevni boravak u predškolskoj ustanovi, ali odgajatelji i/ili članovi Mobilnog tima za pružanje podrške inkluzivnom odgoju mogu predložiti roditelju da je u interesu djeteta pohađanje poludnevnog boravka, ali ipak o pohađanju cjelodnevnog ili poludnevnog boravka djeteta odluku donosi isključivo roditelj.

U vezi s gore navedenim, a uvažavajući činjenicu da je riječ o osjetljivom pitanju, te da je majka M.M. tužbom pokrenula sudski postupak koji je u toku, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje nema namjeru o navedenoj temi dalje komunicirati putem medija.

Posebno je važno javnosti predočiti pokazatelje o opredijeljenosti Vlade Kantona Sarajevo i Ministarstva za odgoj i obrazovanje kada je u pitanju uključivanje djece/učenika s teškoćama u redovne odgojno-obrazovne ustanove”, navode iz Ministarstva, te detaljno obrazlažu:

Ministarstvo obrazovanja KS odgovorilo na skandalozni dokument o djeci s poteškoćama u razvoju

Ministarstvo obrazovanja KS odgovorilo na skandalozni dokument o djeci s poteškoćama u razvoju

“Na prijedlog Ministarstva za odgoj i obrazovanje Skupština Kantona Sarajevo je na Tematskoj sjednici održanoj dana 15.02.2022. godine donijela Zaključak kojim se prihvata informacija o dosadašnjim aktivnostima Ministarstva za odgoj i obrazovanje s prijedlogom mjera za unapređenje inkluzivnog odgoja i obrazovanja. U skladu sa Zaključkom Skupštine Kantona Sarajevo, Vlada Kantona Sarajevo je donijela Posebni program Vlade Kantona Sarajevo za unapređenje inkluzije.

Posebno ističemo značaj multisektorske saradnje i ranog otkrivanja razvojnih odstupanja i teškoća, kao i osiguranja adekvatne, pravovremene podrške djeci/učenicima s teškoćama, što je navedenim Programom Vlade Kantona Sarajevo obaveza različitih resora u skladu sa nadležnošću.

U skladu sa navedenim programom Vlade Kantona Sarajevo, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje je u cilju osiguranja kvalitetnije podrške djeci s teškoćama u odgojno-obrazovnim ustanovama dostavilo saglasnost za prijem:

-26 edukator-rehabilitatora
-26 logopeda
-77 psihologa, te
-18 socijalnih radnika.

Demokratska fronta: Skandalozno ponašanje Kantona Sarajevo prema djeci s poteškoćama u razvoju

Demokratska fronta: Skandalozno ponašanje Kantona Sarajevo prema djeci s poteškoćama u razvoju

Unapređenje podrške djeci s teškoćama jasno je vidljivo kroz rast budžetskih izdvajanja za inkluziju i rad centra u kojima se odgajaju i obrazuju djeca/učenici s teškoćama.

Podsjećamo da su asistenti prije 2019/2020. godine finansirani putem NVO (po projektima), po programima službi za zapošljavanje ili privatno od strane roditelja djece s teškoćama.

Posebno naglašavamo kvalitetnu saradnju Ministarstva za odgoj i obrazovanje s nevladinim organizacijama čiji su programi usmjereni na pružanje podrške djeci/učenicima sa teškoćama, te Ministarstvo za odgoj i obrazovanje svake godine putem Javnog poziva sufinansira programe koje za cilj imaju unapređenje kvalitete života djece s teškoćama. Svake godine za navedenu namjenu Ministarstvo za odgoj i obrazovanje osigurava 300.000 KM.

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje je osiguralo dodatni broj (10) bodova za djecu s teškoćama prilikom upisa u predškolske ustanove, kroz digitalizaciju procesa upisa kako bi se izbjegla eventualna diskriminacija djece s teškoćama, jer su ranije prakse dozvoljavale da komisija za upis donosi subjektivne procjene prilikom upisa djece u predškolske ustanove.

Trenutno, u školskoj 2023/2024. godini 175 djece s teškoćama, sa određenom medicinskom dokumentacijom pohađa predškolske ustanove. Ministarstvo za odgoj i obrazovanje u saradnji sa Institutom za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja kontinuirano realizira edukacije namijenjene asistentima, članovima Mobilnog stručnog tima za pružanje podrške inkluzivnom obrazovanju, stručnim saradnicima i nastavnicima u cilju unapređenja odgojno-obrazovnog rada s djecom sa teškoćama.

Vlada KS ukinula moratorij na zapošljavanje u zdravstvu

Vlada KS ukinula moratorij na zapošljavanje u zdravstvu

Shodno gore navedenom, želimo istaći opredijeljenost Vlade i Skupštine Kantona Sarajevo da se kontinuirano nastave poboljšavati prilike za djecu/mlade s teškoćama, te osigurava adekvatna psihosocijalna podrška porodicama djece/mladih s teškoćama.”

U prilogu su prepiska između Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS, majke M.M i privatne predškolske ustanove, te tabele Ministarstva sa pokazateljima opredijeljenosti za uključivanje djece/učenika s teškoćama u redovne odgojno-obrazovne ustanove", navode iz Ministarstva te su dostavili i prepisku koji moete pročitati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije