Skandalozni dokument o djeci s poteškoćama u razvoju: Majka demantira sarajevsko Ministarstvo

8
Radiosarajevo.ba
Skandalozni dokument o djeci s poteškoćama u razvoju: Majka demantira sarajevsko Ministarstvo
Foto: Radiosarajevo.ba / Majka odgovorila na navode Ministarstva

Bosanskohercegovačku javnost jučer, 2. septembra, šokirala je vijest o skandaloznom dokumentu Pravobranilaštva KS, gdje se navodi da bi 'upis djece sa poteškoćama razvoju u sarajevske vrtiće narušio reputaciju Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo'. 

Isti dokument navodi i da bi to potaklo roditelje druge djece s poteškoćama u razvoju da traže upis u javne ili privatne vrtiće... Dokumente i više o tome možete čitati OVDJE.

Nakon jezive informacije reagiralo je i Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, a danas se oglasila i majka iz priče (identitet poznat redakciji, no nećemo ga iznositi u javnost), koja je na adrese medija uputila demanti na navode spomenutog Ministarstva.

Znate li koji su bh. igrači bili najbolji strijelci jugoslovenske fudbalske lige?

Znate li koji su bh. igrači bili najbolji strijelci jugoslovenske fudbalske lige?

Majčin demanti objavljujemo u cijelosti: 

"S obzirom na to da je Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS iznijelo niz neistina o konkretnom slučaju mene i moje djece, ovim putem želim uputiti demanti na navode iz saopštenja za javnost Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo u vezi objavljenog teksta pod naslovom "Skandalozan dokument Pravobranilaštva KS: Upis djece s poteškoćama u razvoju u vrtiće u Sarajevu narušit će reputaciju Ministarstva".

U cilju pravilnog informisanja javnosti, prije svega izričito negiram navode o odbijanju upisa djece u JU Djeca Sarajeva u bilo kojem trenutku u proteklih više od godinu dana. U svrhu dokazivanja toga dostavljam Vam u prilogu ovog demanta Prigovor koji sam uputila Ministarstvu 24. augusta 2023. godine sa svom pratećom dokumentacijom, te Odgovor Ministarstva od 28. augusta 2023. godine uz zahtjev da kompletne navedene dokumente ili minimalno tekst Prigovora i Odgovora objavite uz obavezno prekrivanje svih ličnih podataka o meni i mojoj djeci.

Prigovor Ministarstvu
Faksimil: Prigovor Ministarstvu

U ovim dokumentima ćete pročitati o tome kako, upravo suprotno navodima Ministarstva, ja želim upisati djecu u vrtić JU Djeca Sarajeva, obavještavam Ministarstvo da u ponudi vrtića u široj okolici uopšte nemam vrtića JU Djeca Sarajeva, njihov odgovor kroz EMIS sistem u vezi toga iz kojeg je potpuno jasno da je za njih izbor bilo kojeg privatnog vrtića sasvim prihvatljiv i konačno njihov pismeni Odgovor od 28. augusta 2023. godine kojim iz nedovoljno jasnih razloga odbijaju moj Prigovor. Dakle, ne samo da mi nisu ponudili upis u javnu predškolsku ustanovu, nego su direktno odbili moj Prigovor kojim tražim upravo to!

Tvrdnje Ministarstva o redoslijedu radnji i insistiranju na pohađanju odabrane privatne predškolske ustanove, pored toga što se odnose na prethodnu školsku godinu, su netačne i zlonamjerne.

Odgovor Ministarstva
Faksimil: Odgovor Ministarstva

Iako raspolažem obimnom email prepiskom koja je najvećim dijelom u vidu monologa, jer Ministarstvo niti na jedan od mojih upita nije odgovorilo, kao i nekoliko pismenih dopisa razmijenjenih s obje strane, kao prilog ovog demantija Vam dostavljam prvostepeno Rješenje Suda o mjeri osiguranja uz zahtjev da objavite posljednje dvije stranice ovog dokumenta (naravno uz prekrivanje ličnih podataka) u kojem sam označila ključne činjenice utvrđene od strane Suda. Naime, Sud je već cijenio i utvrdio kako sam "Poštujući pravila Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS, izražena u Konkursu za upis djece u predškolske ustanove… upravo i poduzela sve radnje koje se od roditelja očekuju". Sud je utvrdio i kako je Ministarstvo "konkursom izjednačilo sve privatne i javne predškolske ustanove", a posebno skrećem pažnju na to da je Sud već utvrdio kako dopis koji Ministarstvo predstavlja kao ponuđenu mi mogućnost koju sam ja odbila "nije izraz činjenja…u cilju otklanjanja štete… nije nastojanje da se poduzme sve iz nadležnosti… naročito jer je Ministarstvo već upoznato da predlagatelji nisu u mogućnosti…prihvatiti upis u JU Djeca Sarajeva na poludnevni boravak uz tek obećanje da će dobiti jednog asistenta".

Dijelovi rješenja Suda
Faksimil: Dijelovi rješenja Suda

Konačno, koristim priliku da skrenem pažnju javnosti na činjenicu da je ovo Ministarstvo koje sebe naziva Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS svojim dopisima upućenim meni, a koje je Sud već cijenio u postupku povodom izricanja mjere, samo sebe dovelo u nevjerovatno sramotnu poziciju da ih Sud mora upoznavati sa činjenicom da "pohađanje predškolskog programa odgoja i obrazovanja nije u cilju pribavljanja uvjerenja (o pohađanju obaveznog programa za djecu u godini pred polazak u školu, op. a.), nego je njegova uloga mnogo veća i značajnija". Ovdje se radilo i radi o obaveznom predškolskom odgoju i obrazovanju, pa dalje Vi poštovani građani i mediji sudite sami."

Dijelovi rješenja Suda
Faksimil: Dijelovi rješenja Suda

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije