Demokratska fronta: Skandalozno ponašanje Kantona Sarajevo prema djeci s poteškoćama u razvoju

5
Radiosarajevo.ba
Demokratska fronta: Skandalozno ponašanje Kantona Sarajevo prema djeci s poteškoćama u razvoju
Foto: Anadolija / Željko Komšić

"Obrazloženje koje je Pravobranilaštvo Kantona Sarajevo poslalo Općinskom sudu, u okviru spora koji se vodi pred ovim sudom oko upisa dvoje djece sa poteškoćama u razvoju u javni ili privatni vrtić, je skandalozno, i kantonalna vlast mora u najkraćem roku reagovati, prvenstveno kako bi zaštitila djecu od dalje diskriminacije, a zatim i sankcionisala odgovorne."

Navode ovo iz Demokratske fronte Sarajevo, reagirajući na informaciju koja se pojavila danas. Naime, kako je portal Istraga.ba objavio, u skandaloznom dokumentu Pravobranilaštva KS dostavljenom Općinskom sudu u Sarajevu navodi se kako bi "upis djece sa poteškoćama razvoju u sarajevske vrtiće narušio bi reputaciju Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo"?! Isti dokument navodi i da bi to potaklo roditelje druge djece s poteškoćama u razvoju da traže upis u javne ili privatne vrtiće... Dokumente i više o tome možete čitati OVDJE.

"Potpuno je nevjerovatno da je pravobranilaštvo KS, braneći Ministarstvo za odgoj i obrazovanje, tražilo jemstvo u iznosu od 5000 KM od majke dvoje djece s poteškoćama u razvoju, a onda to opravdalo 'potencijalnom negativnom reputacijom i percepciji kojoj bi bilo izloženo Ministarstvo' kao i 'potencijalnim prilivom dodatnih
zahtjeva od drugih privatnih predškolskih ustanova i/ili roditelja djece s poteškoćama u razvoju'.

Nevjerovatna priča: Ukrajinka (98) pješačila 10 kilometara da pobjegne iz okupirane teritorije

Nevjerovatna priča: Ukrajinka (98) pješačila 10 kilometara da pobjegne iz okupirane teritorije

Ovakve situacije, u kojima država najstrožije, i bez ikakvog senzibiliteta, postupa prema najslabijima u našem društvu, dok zakone ne provodi na onima zbog kojih su pisani, jasno pokazuje da su u uredu Pravobranioca nedorasli javnoj funkciji koju su pristali obnašati", naglašavaju iz DF-a.

Zaključuju kako, umjesto da Kanton Sarajevo osigurava upis u vrtiće svoj djeci s poteškoćama u razvoju, Pravobranilaštvo ih tretira kao društvenu pošast: "Vlast se poznaje po tome kako tretira one kojima je najviše potrebna pomoć, a ova vlast očigledno ne brine za takve."

Demokratska fronta će uputiti i zahtjev da se ubuduće svoj djeci sa poteškoćama u razvoju garantuje upis u javne vrtiće, ili pokrivanje troškova privatnog vrtića kao i asistenata po potrebi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije