Ministar Katica: MUP KS će pružiti punu podršku novinarima

Radiosarajevo.ba
Ministar Katica: MUP KS će pružiti punu podršku novinarima
Foto: Vlada KS / Admir Katica i Una Telegrafčić

Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, sastao se danas s Unom Telegrafčić, koordinatorom Udruženja BH Novinari, koja mu je predstavila projekat "Mapiranje medijskih sloboda i izvještavanje o poštivanju novinarskih sloboda”. 

Telegrafčić je kazala da su ciljevi projekta, koji finansira Ambasada Njemačke u BiH, razvijanje metodologije, istraživanja i situacione analize o nasilju nad osnovnim novinarskim pravima, slobodi izražavanja i medijskim slobodama.

„Jedan od naših ciljeva je izrada jedinstvene metodologije u nadležnim institucijama kako bi u budućnosti imali tačne podatke o slučajevima verbalnih i fizičkih napada na novinare te podatke o drugim oblicima kršenja prava novinara. Udruženje će formirati međusektoralnu grupu u koju bismo željeli da se uključe i predstavnici MUP-a“, kazala je Telegrafčić.

Katica je rekao da projekat koji provodi Udruženje BH Novinari ima njegovu punu podršku te da će u grupu delegirati predstavnike MUP-a KS.

„Sloboda medija i novinarstvo predstavljaju temelj demokratije i preduvjet za otvorenije, tolerantnije i uspješnije društvo. Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo je do sada, a i u budućnosti će, pružati punu podršku novinarima i štititi slobode i prava medijskih radnika jer sloboda medija kao jedan od načina izražavanja javnog mišljenja je osnovno ljudsko pravo, koje je ključno za razvoj demokratije“, naglasio je Katica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije