Katica: Mogli bismo uskoro dobiti odgovor u slučaju ubistva sarajevskih policajaca

Erdin Halimić
Katica: Mogli bismo uskoro dobiti odgovor u slučaju ubistva sarajevskih policajaca
FOTO: Screenshot / Admir Katica

Kanton Sarajevo je 26. decembra prošle godine i zvanično dobio novu Vladu, na čelu s premijerom Edinom Fortom. Jedan od najodgovornijih zadataka povjeren je Admiru Katici koji je imenovan za ministra unutrašnjih poslova KS.

Ministar Katica u intervjuu za Radiosarajevo.ba govori prvenstveno o planovima Ministarstva na čijem je čelu, o onom šta je do sad urađeno, ali i o gorućim problemima kao što je to automafija i, naravno, o stravičnom ubistu dvojice sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

Admir Katica - undefined

FOTO: Facebook: Admir Katica

Na pitanje šta je najveći problem koji je zatekao nakon preuzimanja ministarske pozicije, Katica je odgovorio da prilikom stupanja na dužnost zatekao nepravilno budžetiranje osnovnih funkcija Ministarstva unutrašnjih poslova i posebno Uprave policije.

Prioriteti i akcioni planovi

“Naime, prilikom kreiranja Nacrta budžeta od strane prethodne Vlade, uvidio sam, a to mi je u Javnoj raspravi podvučeno od strane Uprave policije, da nisu budžetirane stavke iz usvojenog Akcionog plana za prevenciju krivičnih djela iz oblasti kriminala te da su nedostajala sredstva za nabavku opreme koju je zahtijevala Uprave policije. U Prijedlogu budžeta, uspjeli smo iznaći i osigurati nedostajuća sredstva za ovu namjenu odnosno za realizaciju Prioriteta 1 iz ovog Akcionog plana. Dakle, u ovoj godini, Vlada KS je osigurala novac za izgradnju neophodnog privremenog operativnog centra, kupovinu i instalaciju video nadzora na ulaze i izlaze u i iz grada te druge opreme neophodne za efikasniju borbu protiv kriminala”, pojasnio je Katica.

Prema njegovim riječima, uskoro će u KS uslijediti detaljna analiza stanja sigurnosti, a Ministarstvo već radi na tome da okupi određen broj stručnjaka iz oblasti sigurnosti.

Ilustracija - undefined

Foto: RSA: Ilustracija

“Analizirat ćemo trenutno stanje, identifikovati osnovne karakteristike trenutne sigurnosne situacije i pokušati iznaći najbolji put za izgradnju jedne sveobuhvatne sigurnosne strategije za područje ovog kantona. Ovakvo planiranje bi trebalo biti osnova za svako dalje planiranje u oblasti sigurnosti na taktičkom i tehničkom nivou. Vjerujem da ćemo na ovaj način utabati put ka boljem osjećaju sigurnosti naših građana”, istakao je Katica.

Dodao je da je edukacija u bilo kojoj oblasti rada nasušna potreba svakog društva, te svakog pojedinca koji radi i djeluje u okviru tog sistema.

“Ne postoji svršena pamet niti dovoljno znanje. Ono se mora stalno i iznova obnavljati. Svakako edukacija u oblasti policijskih poslova je nekako najvažnija jer se radi o poslu gdje je znanje u konkretnim, gotovo redovno kriznim situacijama nešto što relaksira policijskog službenika u svom radu, a s druge strane osigurava zakonito i stručno primjenivanje policijskih ovlaštenja. Odmah na početku mandata sam ostvario saradnju sa Fakultetom za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studiije i Pravnim fakultetom Univerziteta u Sarajevu i u narednom periodu ćemo izgraditi adekvatne interdisciplinarne module za edukaciju naših policijskih službenika na najvišem nivou”, naglasio je Katica.

Kako kaže nas sagovornik, trenutno se radi na analizi pravnog okvira koji bi trebao da prepozna pozitivne primjere policijskih službenika i policijskih timova u ovom vrlo zahtjevnom poslu.

Nova zgrada MUP-a Kantona Sarajevo

“Nerijetko smo svi usmjereni na ono negativno u našem društvu, a najčešće se to odnosi na primjere postupanja policijskih službenika. Zaboravljamo da postoje pojedinci i timovi koji svoj posao rade izvanredno i te izvanredne ljude trebamo prepoznati i odati im priznanje. Pronaći i komunicirati sa djetetom iz autističnog spektra, vratiti ga roditeljima neokrznutog je podvig. Zaplijeniti preko 100 kilograma teške droge je podvig. Moj je duboki naklon i veliko poštovanje tim ljudima. Nadam se da ću u budućnosti imati način odužiti im se u ime građana”, kazao je Katica.

Na naše pitanje o najavama izgradnje nove zgrade za potrebe policije u Sarajevu, Katica kaže da je odmah po ulasku u Ministarstvo, uvidom u stanje zgrade u sjedištu te nekih drugih zgrada u kojim su smještene policijske uprave, shvatio da je projekat izgradnje novog, modernog objekta za potrebe MUP-a KS, osnovni preduslov za dalje strateško djelovanje u ovoj oblasti.

Ilustracija - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Ilustracija

Uprava policije je identifikovala lokaciju koja je najpodesnija za ovu namjenu i mi ćemo u narednom periodu poduzeti sve što je neophodno kako bismo što prije imali novu zgradu MUP-a. Naravno, ja bih volio da odmah počnemo sa gradnjom ovog objekta, ali je neophodno sačekati sve administrativne procedure koje je potrebno završiti. Postoji utvrđeni hodogram aktivnost ali neki od tih koraka ne ovise samo o nama. Nadam se da ćemo te administrativne prepreke što prije riješiti i krenuti u ovaj vrlo važan projekat”, pojasnio je Katica.

Dodao je da je neophodno napomenuti da je Vlada KS u ovogodišnjem budžetu na stavci predviđenoj za kupovinu zemljišta za izgradnju objekta MUP-a, preusmjerila taj novac na nabavku neophodne opreme za Upravu policije, obzirom na to da je identifikovana lokacija na kojoj će se graditi ovaj objekat, u vlasništvu Kantona Sarajevo.

Problem automafije u Sarajevu

Govoreći o problemu automafije, Katica ističe da aktivnostima Uprave policije u posljednja dva ili tri mjeseca pokazano je da je moguće ovu pojavu svesti na nivo u kojem nije gorući problem.

“S tim moramo nastaviti. Ne smiju nam katastrofalni događaji (kao što je smrt naše dvojice kolega) biti alarm da počnemo raditi na sprečavanju ovog ili nekog drugog oblika kriminala. Jedna od karakteristika kreiranja Studije potreba kantona (koju sam na početku spomenuo) je upravo to - otkiriti najvažnije sigurnosne rizike i tražiti načina da im se suprotstavimo”, naglasio je Katica.

Na naše pitanje o napretku istrage tragičnog ubistva dvojice sarajevskih policajaca, Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, Katica kaže da je to i jedno od njegovih pitanja koje često postavlja svojim kolegama.

Adis Šehović i Davor Vujinović: Heroji u plavom mučki ubijeni na zadatku - undefined

PrtScr: Adis Šehović i Davor Vujinović: Heroji u plavom mučki ubijeni na zadatku

“Nadam se da ćemo uskoro dobiti odgovor. Jedini validan odgovor možemo očekivati od nadležnog Tužilaštva. Postoje neke najave da bi se to moglo desiti uskoro. Ja se nadam da će to biti što prije”, poručio je Katica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije