Konaković: Budžet u iznosu od 769 miliona KM je najbolji ikad usvojen

Fena
Konaković: Budžet u iznosu od 769 miliona KM je najbolji ikad usvojen
Nakon pet sati rasprave zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo su sa 21 glasom "za" i devet "protiv", usvojili Budžet KS za 2018. godinu u iznosu od 769.080.000 KM.

Prema riječima ministra finansija KS Jasmina Halebića budžet je razvojni i socijalni, sredstva su raspodijeljena ravnomjerno na budžetske korisnike, resore i ministarstva.

Najviše je sredstava usmjereno na kapitalne projekte u rekonstrukciju i održavanje tramvajske pruge, izgradnje i rekonstrukcije raskrsnica u KS-u, kao i raskrsnica na Vogošćanskoj petlji.

Premijer KS Elmedin Konaković je naglasio da je ovo najbolji budžet ikada usvojen, najkapitalniji je jer je za kapitalne investicije izdvojeno 144 miliona KM.

Sredstva iz budžeta bit će izdvojena za kapitalne projekte izgradnje saobraćajnica i rješavanje imovinsko pravnih odnosa, izgradnju tramvajskih stajališta za kontroliranu naplatu i uvođenje ITS-a, program restrukturiranja KJKP Gras (6.000.000 KM), nabavka i remont autobusa, trolejbusa i minibusa (3.000.000 KM).

Budžetska sredstva su usmjerena i na podršku MUP-u za nabavku 80 motornih vozila, kao i za izgradnju Univerzitetske biblioteke, izgradnju osnovne škole na Aneksu, Šipu i Stupu, a bit će nastavljeno ulaganje i u KJKP Vodovod i kanalizacija s više od tri miliona KM, kao i realizacija kredita od EBRD-a u iznosu od 10 miliona eura, odnosno 20 miliona KM.

Izdvojena su i sredstva za nabavku opreme za JU Dom zdravlja, za nabavku opreme za KCUS i JU Opća bolnica „Prim.dr. Abdulah Nakaš“, potom za uređenje i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa u industrijskim zonama planirano je 2.500.000 KM, kao i za sufinansiranje regionalnog vodovoda Hojta-Bjelašnica-Igman, i mnogi drugi projekti.

Sredstva su izdvojena i za boračku populaciju. Nakon usvajanja budžeta KS za 2018. godinu zastupnici Skupštine KS usvojili su i Prijedlog o izvršenju budžeta KS za narednu godinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije