Kanton poništio rješenje: Stara pijaca u Švrakinom selu neće biti uklonjena

Radiosarajevo.ba
Kanton poništio rješenje: Stara pijaca u Švrakinom selu neće biti uklonjena
Iako je Općina Novi Grad Sarajevo ranije donijela rješenje o uklanjanju napuštenog, ruševnog objekta nekadašnje pijace u Švrakinom Selu, to rješenje poništilo je Kantonalno ministarstvo prostornog uređenja, gradnje i zaštite okoliša.

Tim povodom iz press službe Općine Novi Grad Sarajevo stiglo je saopćenje u kojem se ukazuje da je ovim postupkom odgođeno rješavanje višegodišnjeg problema, čije rješavanje je od interesa za širu društvenu zajednicu.

"Napušteni, devastirani objekat duže od deset godina ne služi svojoj svrsi, odlagalište je otpada, okupljalište pasa lutalica i narkomana i predstavlja ruglo u centru naselja", navodi se u saopćenju.

Dodaje se i da je rješenje poništeno iz formalno-pravnih razloga, odnosno zato što "nadležno ministarstvo po ustaljenoj praksi nije donijelo rješenje u meritumu, nego je predmet vratilo na prvostepeni postupak".

Sličan slučaj je i sa ogradom na Trgu međunarodnog prijateljstva na Alipašinom Polju, gdje je Ministarstvo prostornog uređenja KS prije skoro deset godina izdalo građevinsku dozvolu za gradnju objekta. Investitor je samo postavio ogradu koja predstavlja problem za naselje, a do izgradnje objekta nikada nije došlo.

"Općina Novi Grad je u više navrata tražila od Ministarstva da izvrši nadzor nad provođenjem te građevinske dozvole koja je do sada morala biti stavljena van snage, međutim to se nikada nije desilo, a Općina ima konstantne zahtjeve građana za rješevanje tog zagrađenog i zapuštenog prostora", zaključuje se u saopćenju. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije