Završeni protesti boraca: Vlada prihvatila zahtjeve bivših vojnika

N. K.
Završeni protesti boraca: Vlada prihvatila zahtjeve bivših vojnika
Nakon što su predstavnici boraca održali sastanak s predstavnicima Vlade FBiH, današnji protesti u Sarajevu su završeni.

Na sastanku je, kako javlja reporter portala Radiosarajevo.ba, dogovoreno s predstavnicima Vlade da od 1. januara bude usvojen koeficijent 1.485, i da zakon po hitnoj proceduri ide u parlament na usvajanje.

Pozvani su svi borci da opet dođu u utorak i srijedu na nove proteste i da svojim prisustvom izvrše pritisak na parlamentarce kako bi prijedlog zakona bio usvojen“, saopćili su predstavnici boračke populacije, te dodali da ovo znači povratak na stanje prije Helezovog zakona.

Inače, protesti su počeli u 11.55, a prisustvovali im je skoro 1.000 bivših boraca.

Borci, članovi Koordinacije boračkih udruženja i saveza u Federaciji Bosne i Hercegovine, okupili su se ispred sjedišta Federalne vlade u Sarajevu te tražili vraćanje na raniji nivo novčanih primanja koja su 2013. umanjena za 20 posto.

Bekir Đedović, vojni penzioner iz KS-a, poručio je: „Neka je sram i stid ove vlasti što je dopustila da danas borci na ovom vremenu promrzli traže svoja prava. Vi koji svakodnevno ugnjetavate ovaj narod izgubili ste kompas kojim vodite narod u bolje sutra kako to volite reći. Uzeli ste nam pola penzije što smo krvavo zaradili. Je li vas stid?“

"Ova agonija traje od 2000. godine, kada je krenulo prvo penzionisanje vojnika po zakonu o PIO i uslovima utvrđenim uredbama o povoljnijem penzionisanju, drugo je bilo 2004. godine, također zbog smanjenja, i na kraju 2008. godine. Prvi penzionisani penzioneri imali su 50 godina starosti i najmanje 20 godina staža. I drugi penzioneri imali su najmanje 20 godina staža. Prvi penzioneri nisu imali ni plate ni penzije prvih šest mjeseci, tri su koljena i generacije oštećene jer nisu mogli školovati svoju djecu. A 2002. godine su prvi put umanjene penzije i oštećeni su ponovo, a sve je kulminiralo 2013. godine. Tada je došlo na pamet šizofrenim osobama da zakon promijene, i potvrde tri uvrede u zakonu. Oni koji su tada došli na vlast zakon su stavili van snage i donijeli novi zakon i njime su smanjili penzije između 20 i 70 posto. Iako smo pokušavali spriječiti to smanjenje, nije bilo dovoljnojer su na vlasti bile fašistoidne osobe", kazao je Šaban Habibović, predsjednik koordinacije.

Mustafa Polutak je, pak, rekao: "Otišli smo smo u penziju po određenim uslovima koje smo tada prihvatili, a onda su nam sve ove godine mijenjali te uslove tako da su nas doveli do toga da postanemo socijalni slučajevi! Dosadašnje vlade nikada nas nisu razumjele, a ova nam je obećala da će ispuniti naše zahtjeve iako ta priča traje od maja. Došlo je vrijeme da mi njima dajemo rokove i zato smo se okupili danas da im pokažemo da nećemo odustati."

Vahid Karavelić je prije sastanka poručio: "Mi se moramo izboriti za svoja oduzeta prava. Moraju nam vratiti ono što su nam oteli na nezakonit način. Moramo biti istrajni i ne smijemo odavde otići dok ne ispune naše zahtjeve. Nema odstupanja! Mi smo branili ovu državu i mi smo ljuti na ovu vlast zbog mnogo stvari, ali danas se nalazimo ovdje iz jednog razloga, a to je da nam se vrate naša prava. U slučaju da nam to sadašnja vlast ne uradi, tražimo ostavku vlade s na čelu s premijerom Novalićem.

Od rata pa do današnjeg dana svaka vlast je pravila velike greške prema borcima. Vlast se dugo poigrava s nama i nema cjelovitih rješenja prema onima koji su krvarili za ovu zemlju. Vrijeme je da se to promijeni."

Čitajući zahtjeve, borci su poručili: "Tražimo od Vlade FBiH da nam vrate prava koja smo imali prije stupanja na snagu Zakona o prijevremenom i povoljnijem penzioniranju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata od 2013. Tražimo od Vlade FBiH da se odmah utvrđeni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama, a koji je je jednoglasno utvrdila Interresorna radne grupe uputi u parlamentarnu proceduru. Pod tri, ako se ne udovolji našim zahtjevima, tražimo od premijera Fadila Novalića, ministara Veska Drljače i Jelke Miličević, te direktora fonda PIO Zijad Krnjić da podnesu ostavke", poručili su borci, što je ispraćeno aplauzima i povicima "tako je".

"Oni su pravi kočničari", dodali su. "A naročito direktor PIO, koji već godinu dana ne dostavlja pravu analizu."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije