Borci najavili proteste za 15. decembar u Sarajevu

Fena
Borci najavili proteste za 15. decembar u Sarajevu
Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Koordinacija boračkih udruženja i saveza u Federaciji Bosne i Hercegovine najavila je za četvrtak, 15. decembra, u 11.55 sati, proteste članstva ispred sjedišta Federalne vlade u Sarajevu.

Osnovni zahtjev protestnika će biti vraćanje na raniji nivo novčanih primanja koja su 2013. umanjena za 20 do 70 posto za oko 10.000 vojnih penzionera, izjavio je na pres-konferenciji predsjednik Koordinacije Šaban Habibović.

Cilj nezadovoljnog članstva bio bi ispunjen kad bi stupile na snagu izmjene i dopune Zakona o povoljnijem penzioniranju branilaca, koje je u maju ove godine pripremila interresorna grupa u Federalnoj vladi. 

Međutim, Vlada ih nije dosad uputila u parlamentarnu proceduru, pa će protestnici u četvrtak zatražiti da ona to učini što prije, po hitnom postupku, naveo je na pres-konferenciji potpredsjednik Saveza udruga umirovljenih pripadnika HVO-a Zdenko Marković.

Članovi Koordinacije napominju da su 2013. njihova prava umanjena prethodnim izmjenama i dopunama Zakona, odnosno "Helezovim zakonom", nazvanim tako kolokvijalno po Zukanu Helezu, bivšem federalnom ministru za pitanja boraca i invalida odbramenooslobodilačkog rata.

Vahid Karavelić iz Udruženja generala BiH rekao je na pres-konferenciji da će protestnici ostati istrajni u zahtjevu za vraćanje oduzetih prava i spriječiti devastaciju boračkih zasluga i dostojanstva.

Osim Udruženja generala BiH i Zajednice županijskih udruga umirovljenih pripadnika HVO-a, asocijacije koje su se kao članice Koordinacije boračkih udruženja i saveza u FBiH odlučile za proteste su Udruženje penzionera vojnih osiguranika u FBiH, Udruženje za zaštitu tekovina borbe BiH i Savez brigadnih udruženja 1. korupsa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije