"Želimo da Mladić što duže živi kao osoba odgovorna za genocid"

AA
"Želimo da Mladić što duže živi kao osoba odgovorna za genocid"
Podršku ženama iz Srebrenice danas su pružile članice ženskih udruženja iz Gornjeg Vakufa, Bugojna, Tešnja i Tuzle.

Tokom današnjeg mirnog protesta, koji se svakog 11. dana u mjesecu održava u Tuzli s ciljem podsjećanja na žrtve genocida, članice Udruženja ˝Žene Srebrenice˝ poručile su da nisu zadovoljne pronalaskom novih masovnih grobnica, sporošću identifikacija ekshumiranih posmrtnih ostataka, te malim brojem optužnica protiv osumnjičenih za ratne zločine i genocid, javlja Anadolu Agency (AA).

Nema novih optužnica za ratne zločine protiv osoba koje se slobodno kreću i koje susrećemo na svakom koraku. Osim toga, nedavno su bile završne riječi u optužnici protiv Ratka Mladića, kojem želimo da ga zdravlje što duže služi kako bi što duže živio pod etiketom ratnog zločinca koji je odgovoran za genocid u Srebrenici i okolini u julu 1995. godine. Očekujemo da ga osude za genocid i doživotnu zatvorsku kaznu”, izjavila je Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja ˝Žene Srebrenice˝.

Ćatić se osvrnula i na donatorsku večeru, koju je Vijeće bošnjačke nacionalne manjine pod pokroviteljstvom gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, organiziralo u Zagrebu.

”Bilo je planirano da sredstva koja se tamo prikupe idu za pomoć Srebrenici, ali predloženo je da sav novac ide za održavanje i nove projekte u Memorijalnom centru u Potočarima, zbog novog načelnika Srebrenice Mladena Grujičića˝, kazala je Ćatić.

Podršku ženama iz Srebrenice danas su pružile članice ženskih udruženja iz Gornjeg Vakufa, Bugojna, Tešnja i Tuzle.

Hvala im za podršku koju nam pružaju. S nama je ovdje prošlog 11. bila Hasiba Huremović, koja je predvodila kolonu, ali prije nekoliko dana ona je umrla. Mi majke, supruge i sestre smo bolesne i stare, ali moramo istrajati u borbi za istinu i pravdu˝, poručila je Ćatić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije