Radovan Karadžić: Zločin u Srebrenici počinila je poremećena pamet

Radiosarajevo.ba
Radovan Karadžić: Zločin u Srebrenici počinila je poremećena pamet
/ Foto: Fena
Radovan Karadžić dao je svoj prvi intervju za srpske medije nakon presude kojom je osuđen na 40 godina zatvora, zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovječnosti nad Muslimanima i Hrvatima tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Za Nedeljnik je odgovorio na pitanja o ratnim dešavanjima devedesetih, svojoj ulozi u tim događajima, o uzrocima i posljedicama, ko je kriv za raspad Jugoslavije, o zločinima, Srebrenici...

"Rat sam doživeo s velikom tugom, čak i pre nego što je rat izbio. Bio sam prilično siguran šta će se desiti ako se tok događaja nastavi, i produži sa guranjem ka nelegalnoj i jednostranoj nezavisnosti. I to ne samo na osnovu prošlosti već i na osnovu onoga što se dešavalo u Hrvatskoj 1991. godine", rekao je Karadžić

On je u razgovoru za Nedeljnik rekao da su, prema njegovom mišljenju, glavni krivci za rat "izvan Bosne i Jugoslavije". "Iako međuetnički odnosi nisu bili idealni, nama je išlo vrlo dobro i s muslimanskim i s hrvatskim strankama. Ja sam imao veoma dobar odnos s gospodinom Izetbegovićem...", kazao je on.

Prvi predsjednik Republike Srpske žali zbog raspada Jugoslavije i načina na koji je rasturena.

"Ako je Jugoslavija morala biti rasturena, to je trebalo učiniti kao u Skandinaviji. Meni se sviđala Hrvatska, tamo sam stekao dobar deo svoje edukacije, i nikad lično nisam imao nikakvih problema, ali njihova osećanja protiv Jugoslavije i Srba su prevladala i rezultirala još jednim krvoprolićem", ocijenio je Karadžić.

O odgovornosti za zločine u Srebrenici, Karadžić je poručio: "Ko god je to uradio, bio je to izdajnik srpskog naroda i najviše je oštetio srpske interese. To se nikad nije desilo u našoj istoriji, i nije se smelo dogoditi ni sada. To je bilo potpuno idiotski i glupo, počiniti zločin koji se mogao izbeći, i to na kraju rata koji smo dobijali. Za nas je to bilo potpuno neočekivano i neverovatno. Kao da je to učinila neka poremećena pamet", rekao je Karadžić.

Dijelovi intervjua preneseni uz odobrenje redakcije Nedeljnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije