Počeo protest boraca: Ako ne ispunite naše zahtjeve, tražimo ostavku Novalića

N. K.
Počeo protest boraca: Ako ne ispunite naše zahtjeve, tražimo ostavku Novalića
Radiosarajevo.ba / Arhiva: S protesta ispred Vlade
Borci, članovi Koordinacije boračkih udruženja i saveza u Federaciji Bosne i Hercegovine, nalaze se ispred sjedišta Federalne vlade u Sarajevu, gdje protestiraju i traže vraćanje na raniji nivo novčanih primanja koja su 2013. umanjena za 20 posto.

Protest je počeo intoniranjem himne, a ispred vlade se nalazi izmedju 500 i 1.000 boraca.

Borci ističu da su 2013. njihova prava umanjena prethodnim izmjenama i dopunama Zakona, odnosno "Helezovim zakonom", nazvanim tako kolokvijalno po Zukanu Helezu, bivšem federalnom ministru za pitanja boraca i invalida odbramenooslobodilačkog rata.

Naime, kako nam je rečeno, njihov cilj će biti ispunjen kad stupe na snagu izmjene i dopune Zakona o povoljnijem penzioniranju branilaca, koje je u maju ove godine pripremila interresorna grupa u Federalnoj vladi. 

Međutim, kao što je poznato, Vlada ih nije dosad uputila u parlamentarnu proceduru, pa protestnici danas traže da ona to učini što prije, po hitnom postupku.

Kako nam je rečeno, borci će ostati ispred zgrade Vlade FBiH sve dok im se zahtjev ne ispuni, a ako do toga ne dođe, tražit će ostavku premijera Fadila Novalića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije