"Želimo da BiH do kraja 2017. godine dobije status kandidata za članstvo u EU"

Fena
"Želimo da BiH do kraja 2017. godine dobije status kandidata za članstvo u EU"
Uoči sastanka sa ambasadorima članica EU koji su akreditirani u BiH, a povodom predaje Upitnika Europske komisije bh. vlastima, javnosti se sa optimističnim stavom o putu BiH u EU obratio Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH.

Crnadak je kazao kako smatra da je BiH u ovoj godini napravila najveći napredak na europskom putu, naglasivši da je cilj svih da BiH do kraja 2017. godine dobije status kandidata za članstvo u EU.

Lično bi volio, kaže, da do kraja mandata aktuelnog saziva Vijeća ministara BiH dobije i datum za početak pregovora, ali da je sada prioritet da BiH dobije status kandidata do kraja naredne godine.

"Uspjeh u ovoj godini bi bio nemoguć bez kvalitetne saradanje naših kolega iz zemalja članica Europske unije", istakao je Crnadak.

Smatra da su tri glavne stvari koje su se BiH dogodile u ovoj godini - predaja aplikacije u februaru, zatim njeno prihvatanje u septembru te upitnik koji je BiH dobila 9. decembra ove godine. Osim ekonomskih reformi koje su glavni prioritet u narednoj godini, najavio je da će u fokus biti stavljen na borbu protiv korupcije, efikasniju javnu upravu i profesionalan rad javnih emitera.

Dodao je i da je odgovornost svih u BiH da rade svoj posao i da u tom slučaju neće biti problema ni u davanju odgovora na upitnik Europske komisije, te da je ova godina pokazala važnost zajedničkog rješavanja problema.

"Uprkos problemima, izbjegličkoj krizi, Brexitu, terorizmu, vidjelo se da fokus ostaje na proširenju i sama činjenica da je EU za sve građane i dalje veoma atraktivna, govori da smo na dobrom putu", rekao je Crnadak.

Potvrdio je i da je prva odluka Vijeća za opće poslove, nakon Brexita, bilo prihvatanje aplikacije BiH i da se uputi preporuka Europskoj komisiji za pripremu upitnika za BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije