Kada će početi sezona grijanja u Kantonu Sarajevo?

S. Dž.
Kada će početi sezona grijanja u Kantonu Sarajevo?
Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Proteklih nekoliko dana u glavnom gradu Bosne i Hercegovine zabilježene su veoma niske temperature.

Iako su jutarnje temperature u Sarajevu bile 10 stepeni celzija ili niže, a najviša dnevna dosezala je 15 stepeni, radijatori u stanovima ostali su hladni.

KJKP "Toplane – Sarajevo" d.o.o. već ranije su navele da su od 20. septembra pogonski spremni za početak nove sezone grijanja za 2016./2017. godinu.

"Ako dva dana uzastopno prosječna dnevna vanjska temperatura bude ispod 12 stepeni celzija, a prema zvaničnim podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, mi smo dužni uključiti grijanje prema Uredbi o općim uvjetima za proizvodnju, distribuciju i korištenje toplotne energije Kantona Sarajevo", rekao je za Radiosarajevo.ba šef kabineta direktora KJKP Toplane Ženja Ljubuškić.

Sezona grijanja počinje 15. oktobra, potvrdio nam je Ljubuškić, i trajat će do 15. aprila. 

Stanovi će se zagrijavati u periodu od 6.00 do 22.00 sata, a temperatura u stanovima bit će 20 stepeni celzija. Iz Toplana su za Radiosarajevo.ba napomenuli da temperatura može odstupati jedan stepen više ili manje od obaveznih 20. 

U periodu od 15. do 20. septembra izvršene su funkcionalne probe na sistemu centralnog grijanja u cilju provjere spremnosti cjelokupnog toplifikacionog sistema pred nastupajuću sezonu grijanja za 2016./2017. godinu.

Toplane se zagrijavaju 53.000 korisnika na području Kantona Sarajevo prema ranije usvojenom planu poslovanja i investicionog održavanja.

Odmah nakon protekle sezone, Toplane su započele pripreme za narednu sezonu vršenjem remonta i rekonstrukcije kotlovskih postrojenja i toplotnih podstanica distributivne mreže s pripadajućim šahtovima. Urađena je i verifikacija mjerila utroška toplotne energije, te priprema instalacija u toplifikacijkom sistemu, kao i održavanje i zamjena dotrajalih dijelova.

Iz Toplana su nam naveli da su zaprimili zahtjeve državnih institucija, ali i privatnih, da postanu dio sistema centralnog grijanja, zbog čega su izgrađena nova kotlovska postrojenja prilikom čega se vodilo računa o zaštiti čovjekove okoline, smanjenju zagađenosti, sigurnom i ekološki prihvatljivom grijnom sistemu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije