Prognoze za jesen: Kakvo nas vrijeme očekuje?

Radiosarajevo.ba
Prognoze za jesen: Kakvo nas vrijeme očekuje?
Arhiv / Ilustracija
Jesen 2016. godine na prostoru Bosne i Hercegovine, prema prognostičkim materijalima trebala bi da bude nešto toplija ili u granicama prosječnih vrijednosti temperatura zraka.

Sezonska prognoza (septembar, oktobar i novembar) pokazuje da će temperature zraka biti veće sredinom septembra i u većem dijelu novembra. U navedenom periodu mogući su kratki prodori hladnijeg zraka a samim tim i veća negativna odstupanja.

U trećoj dekadi septembra i početkom oktobra, temperature zraka mogle bi da budu u granicama višegodišnjeg prosjeka. 

Srednje minimalne temperature zraka sezone bit će nešto iznad višegodišnjeg prosjeka. Odstupanja srednje maksimalne temperature tokom jeseni bit nešto veća u odnosu na odstupanja srednje minimalne temperature i kretat će se između oko 1,5 oC.

Očekivane sume padavina tokom jeseni trebale bi da budu oko prosjeka ili nešto ispod prosječnih suma.

Periodi sa nešto manjom sumom padavina mogući su početkom septembra, sredinom oktobra i većim dijelom novembra. Nije isključeno da tokom jeseni bude više perioda sa intezivnijim padavinama. Signal za veće padavine postoji pa periode: početak druge polovice septembra i novembra.

AccuWeather: Suha i topla jesen

Podsjetimo, i AccuWeather je objavio dugoročnu prognozu vremena za jesen. Ako je vjerovati njihovim najavama, južna Europa uživat će u toploj i većinom suhoj jeseni zbog razvoja anticiklone preko Sredozemlja. Područje visokog tlaka zadržavat će oluju sjevernije i ograničiti padavine u cijeloj regiji.

Jesen će po temperaturama zraka više ličiti kasnom ljetu, a takvo će vrijeme biti u većem dijelu Europe. Uglavnom suho i iznadprosječno toplo vrijeme trajat će sve do sredine listopada. Nakon toga temperature će ipak biti tipične za to vrijeme godine.

Padalina će biti manje nego inače, no izglednije su oluje koje će se pojavljivati zbog iznadprosječno toplog zraka, prognozira AccuWeather. Bez obzira na to ne treba strahovati od velikih poplava, iako su one u manjoj mjeri moguće u kombinaciji s olujama, posebno na sjeveru Balkana.

Na južnom Balkanu i dijem južne Italije nastavit će se sušna razdoblja. Zbog visokih temperatura mogli bi se nastaviti i požari u Portugalu, Španiji i južnoj Francuskoj. Padalina će biti nešto više tek u studenom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije