Pitali smo Toplane kada će početi sezona grijanja u Sarajevu?

9
Radiosarajevo.ba
Pitali smo Toplane kada će početi sezona grijanja u Sarajevu?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Toplane (Ilustracija)

Grijna sezona zvanično će početi 15. oktobra, osim ako dva dana uzastopno temperatura vazduha bude ispod 12 stepeni, kada će početi ranije", rečeno je iz KJKP "Toplane-Sarajevo" za portal Radiosarajevo.ba nakon brojnih upita zabrinutih građana kada će početi grijanje.

"Što se tiče Toplana Sarajevo građani nemaju razlog za zabrinutost. Naime, u skladu sa Uredbom o opštim uslovima za proizvodnju, isporuku i korištenje toplotne energije, postrojenja i instalacije, "KJKP Toplane-Sarajevo" trebaju da budu tehnički spremne do 20.septembra tekuće godine.

Ukoliko se utvrdi da nakon 20.septembra, srednja dnevna temperatura spoljašnjeg vazduha bude 12 stepeni ili niža, KJKP "Toplane - Sarajevo" će početi sa isporukom toplotne energije prema građanima Kantona Sarajevo, kazala je za portal Radiosarajevo.ba glasnogovornica KJKP "Toplane-Sarajevo" Irma Ašćerić.

Dramatično obraćanje Macrona: "Vojni, ekonomski i drugi pritisci mogli bi oslabiti i rascjepkati EU"

Dramatično obraćanje Macrona: "Vojni, ekonomski i drugi pritisci mogli bi oslabiti i rascjepkati EU"

Od 1. februara je poskupljelo i centralno grijanje za Sarajlije

Od 1. februara je poskupljelo i centralno grijanje za Sarajlije

Kako je ranije saopćeno iz ovog preduzeća, rade na tome "da osiguramo da svi objekti priključeni na postrojenja Toplana budu zagrijani. Pri tome vodimo računa o održavanju stabilnog energetskog sistema Kantona Sarajevo i zaštiti prirodne sredine".

"Zima koja dolazi sa sobom nosi i određene izazove. Sezona grijanja koja je pred nama će biti vrlo specifična i neizvjesna s obzirom na situaciju izazvanu agresijom Rusije na Ukrajinu i globalnom krizom u snabdijevanju prirodnim gasom kao ulaznim energentom neophodnim za rad postrojenja za zagrijavanje. Predsjednica Evropske komisije je nedavno izjavila da bi se EU trebala pripremiti za najgori mogući scenarij kada je riječ o snabdijevanju prirodnim gasom. Nakon što je Rusija prekinula snabdijevanje gasom za 12 država članica, EU se okrenula nabavci gasa od SAD-a, Norveške, zemalja Zaljeva i drugih država. Vlasti Bosne i Hercegovine se također moraju pripremiti na najgori scenarij i već sada poduzeti aktivnosti koje će spriječiti da dođemo u situaciju nestanka gasa i obustave grijanja domaćinstava i poslovnih objekata. Za to je neophodna koordinirana akcija svih relevantnih nivoa vlasti i javnih kompanija koje se time bave", saopćeno je ranije iz KJKP "Toplane- Sarajevo".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije