Irhanu Foči i Kenanu Ćubari nagrada za građansku hrabrost

Radiosarajevo.ba
Irhanu Foči i Kenanu Ćubari nagrada za građansku hrabrost
Gradsko vijeće Grada Sarajeva je na danas održanoj 12. sjednici usvojilo Odluku o dodjeli nagrade „Graham Bamford“ Irhanu Foči (posthumno) i Kenanu Ćubari.

Nagrada „Graham Bamford“ se dodjeljuje „pojedincima, građanima Bosne i Hercegovine i stranim državljanima, za iskazanu izuzetnu građansku hrabrost, solidarnost, humanost i altruizam“.

Podsjećamo, Aldin Mulić i Irhan Fočo su nestali u nabujaloj Miljacki u noći između 12. i 13. decembra, oko 2.30 sati. Pet sati nakon toga, dolaskom dana, počela je velika potraga, koja je trajala 13 dana i u kojoj su učestvovale brojne spasilačke ekipe i dobrovoljci iz cijelog BiH.

Nezvanična svjedočenja potvrdila su da je Muliću pozlilo, zbog čega je upao u korito Miljacke, nakon čega je Irhan Fočo skočio za njim kako bi pritekao prijatelju upomoć

Tijelo Irhana Foče pronađeno je dva dana poslije u rijeci Bosni kod Visokog, dok je tijelo Mulića pronađeno 28 dana kasnije u sarajevskom naselju Bojnik.

Kenan Ćubara je u novembru prošle godine spasio bebu iz zgrade u požaru koji je izbio u sarajevskom naselju Alipašino Polje, kada je povrijeđeno 19 osoba.

Priznanje „Plaketa Grada Sarajeva” dodijeljeno je Vladi Ragužu, Kurtu Kalcheru i Kulturnom centru „Kralj Fahd”. To je priznanje koje se dodjeljuje građanima Bosne i Hercegovine, stranim državljanima, privrednim društvima, ustanovama, udruženjima građana i drugim pravnim licima za doprinos razvoju Grada u oblastima privrede, kulture, obrazovanja, nauke, zdravstva i drugim oblastima života i rada”.

Također, na sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva usvojena je odluka o dodjeli priznanja Počasni građanin Sarajeva Stjepanu Mesiću, iako je bivši hrvatski predsjednik javno obznanio da takvu nagradu neće primiti.

Raspravu su obilježila pitanja treba li uopšte raspravljati o ovome budući da je Mesić poručio da odbija ovo priznanje, te postoji li mehanizam da natjeraju Mesića da primi ovo priznanje.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Igor Gavrić vijećnicima je pojasnio da ima dosta argumenata da ovo priznanje bude dodijeljeno Mesiću, ali da nema argumenata da bude dodijeljeno turskom piscu Orhanu Pamuku.

Kako je rekao Gavrić, Pamuk nije pisao o Sarajevu ni o BiH, a ovo priznanje nije nagrada za životno djelo. Gavrić je podsjetio i da se ovo priznanje dodjeljuje dva puta godišnje.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije