U Sarajevu bez gužvi i redova na drive-in punktu za COVID-19 testiranje

0
Radiosarajevo.ba
U Sarajevu bez gužvi i redova na drive-in punktu za COVID-19 testiranje
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Drive-in punkt u Sarajevu postao walk-in punkt za testiranje

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih u ovom kantonu bio je 111, a sedmična incidenca iznosi 184 novozaražene osobe na 100.000 stanovnika 

Fotoreporter portala Radiosarajevo.ba Admir Kuburović - Tesla posjetio je "drive-in" punkt za testiranje na koronavirus u centru Sarajeva gdje, u ulici Vrbanja nisu zabilježene veće gužve ili  okupljanja građana glavnog grada BiH.

Također, poslije laboratorijskog testiranja 906 uzoraka, u srijedu su potvrđena 172 nova slučaja zaraze koronavirusom u KS. U istom periodu, od COVID-19 infekcije oporavilo se 98 naših sugrađana.

Detalji nove policijske akcije u Sarajevu: Objavljeni inicijali šest uhapšenih osoba

Detalji nove policijske akcije u Sarajevu: Objavljeni inicijali šest uhapšenih osoba

Dok građani strpljivo čekaju da urade test, informacije o pogoršanoj epidemiološkoj situaciji u KS dolaze s konferencije za novinare održane u srijedu.

Upozorenje i savjete građanima poslale su članice Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, prof.dr. Aida Pilav, direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS i epidemiologinja, dr. Aida Pitić.

Posebna pažnju potrebno je obratiti prilikom korištenja javnog prijevoza, a više puta naglašena je i obaveza nošenja maski s ciljem da se smanji mogućnost zaraze u zatvorenim prostorima.

Članice Kriznog štaba poručuju da je u Kantonu Sarajevo u srijedu bilo registrirano 780 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije, a u samoizolaciji se nalazilo 1.871 osoba.

Osim toga, iz Kriznog štaba KS navode kako je od početka pandemije u KS evidentirano ukupno 55.025 osoba zaraženih koronavirusom i 52.927 izliječenih. 

Posljednjih dana u Općoj bolnici „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ naglo se povećao priliv oboljelih pacijenata od infekcije COVID-19, kojima je potrebno bolničko liječenje.

Podsjećamo, prema dostupnim informacijama za srijedu 8. septembra, čak 57 osoba bilo je hospitalizirano zbog koronavirusa, a na respiratoru je bilo šest pacijenata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije