Stanje u KS pogoršano: Posebna poruka za građane koji koriste gradski prijevoz

6
Radiosarajevo.ba
Stanje u KS pogoršano: Posebna poruka za građane koji koriste gradski prijevoz
Print Screen / Aida Pilav i Aida Pitić

Zbog epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevu održana je pres konferencija na kojoj su govorile članice Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, prof.dr. Aida Pilav, direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS i epidemiologinja, dr. Aida Pitić.

Kanton Sarajevo danas bilježi 780 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji je trenutno 1.871 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 55.025 osoba zaraženih koronavirusom i 52.927 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 111, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 184.

Pismo jednog roditelja iz Sarajeva: Da li iko razmišlja kako štrajkovi nastavnika utječu na djecu?

Pismo jednog roditelja iz Sarajeva: Da li iko razmišlja kako štrajkovi nastavnika utječu na djecu?

"Ulazimo u sezonu akutnih respiratornih stanja, prehlada uslijed oscilacije temperature, a sve može korespondirati sa Covidom. Zbog toga odlučili smo da redovno izvještavamo o stanju u KS. Primjećeno je da se povećao broj novozaraženih, povećan je i broj testiranja, a pratimo i udio novozaraženih u broju testiranih", tvrdi Pilav. 

Ističe kako ovo nije iznenađujuće s obzirom da su bili godišnji odmori, mnogi su putovali van zemlje, a primjećen je i veliki broj turista u BiH. 

"Sa povećanjem broja oboljenja, dolazimo do situacije da pojačamo epidemološke mjere u saradnji sa nadležnim institucijama i shodno situaciji korigovat ćemo mjere", naglašava Pilav. 

Covid redari će biti na terenu

Podcrtala je i mjere koje su već na snazi i ponovno je apelovala da se poštuju. Izbjegavati zatvorene prostore, bliski kontakti u zatvorenim prostorima, obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru ali i na javnom prostoru gdje nije moguće napraviti distancu od 2 metra. 

Sve osobe sa akutnim respiratornim smetnjama, povišenom temperaturom, bolovima u mišićima i opštom slabošću neka ostanu kući i kontaktiraju nadležne zdravstvene službe. 

Skrenula je posebnu pažnju za Kanton Sarajevo i građane koji koriste javni gradski prijevoz i obavezu nošenja maski, jer je evidentno smanjen broj onih koji poštuju obavezu nošenja maski. 

Covid redari će biti na terenu i opominjati građane na obavezu nošenja maski! 

Kanton Sarajevo ima dovoljno vakcina

"Ima odgovarajući broj vakcina, do sada ukupni udio iznad 18 godina koji su primili vakcinu je 27,4 posto, ukupan broj apliciranih doza od kako je počelo sa vakcinisanjem je 167.850, doza po stanovniku je 0,5", kazala je Pilav. 

Naglasila je da su dostupne AstraZeneca i Pfizer vakcine, za naredni period očekuje se dodatna isporuka vakcina.

"Vakcine su raspoložive. Jedini način zaštite je vakcinacija, svaka vakcina je dobra", naglasila je Pilav i pozvala još jednom građane da se odazovu vakcinaciji. 

Doktorica Aida Pitić je izrazila zabrinutost današnjom situacijom.

"Zabrinjavajući je parametar broj smrtnih ishoda, koji je jedan od indikatora koji se pomnije prati. Izgubili smo pet naših sugrađana u protekla 24 sata, tri pacijenta su na respiratoru. 18 naših sugrađana ne može samostalno disati, to je zabrinjavajuće", poručuje Pitić. 

Naglasila je kao i Pilav da je vakcinacija rješenje da se vakcinom stekne određei nivo antitijela koji će zaštiti naše zdravlje od teške kliničke slike i ozbiljnih zdravstvenih problema. 

Na Zetri i dalje traju "Dani otvorenih vrata", gdje je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava.

Također je i na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja Vogošća, Ilijaš, Hadžići, Trnovo, Ilidža, Stari Grad i “Omer Maslić” omogućeno vakcinisanje stanovnicima ovih lokalnih zajednica, koji imaju više od 18 godina, bez prethodne najave. Podsjećamo da se revakcinacija vrši na punktovima na kojima su primljene prve doze vakcine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije