Hoće li biti koncerta 'Moj ummete': Požarni inspektori će zatvoriti Zetru

BIRN - Detektor.ba
Hoće li biti koncerta 'Moj ummete': Požarni inspektori će zatvoriti Zetru
/ Foto: wiki
Požarni inspektori zatvorit će sarajevsku dvoranu Zetra u potpunosti ako u njoj bude održan koncert ili sportski događaj prije nego što budu otklonjeni nedostaci u sistemu zaštite od požara.

Kantonalni inspektori su početkom decembra prošle godine uočili brojne nedostatke u sistemu zaštite od požara u Zetri i izdali dva rješenja u kojima su naložili javnom poduzeću ZOI ‘84 da ih otkloni, ali se to do danas nije dogodilo, javlja Balkanska istraživačka mreža u Bosni i Hercegovini (BIRNBiH).

Inspektor Fehret Ibrak kaže da u Zetri nije urađeno ništa da se smanji opasnost od požara u posljednjih pet mjeseci.

Zbog toga je Inspektorat za zaštitu od požara pri Ministarstvu za unutrašnje poslove Kantona Sarajevo zabranio održavanje koncerata i sportskih događaja u Zetri dok se ne otklone nedostaci. Zbog ove zabrane otkazan je koncert Ace Lukasa planiran za 6. maj, a krajem mjeseca je zakazan drugi koncert u dvorani.

U kontroli prije pet mjeseci inspektori su zaključili da sistem zaštite od požara u Zetri, napravljen prema najsavremenijim standardima 1999. godine, danas gotovo ne postoji. Između ostalog, sistem dojave požara ne radi, hidrantska mreža ne postoji, a ne rade ni svjetla za evakuaciju u slučaju nestanka struje.

Zetra je u trenutku inspekcije u decembru 2016. godine imala dovoljno aparata za gašenje požara, ali oni nisu bili raspoređeni pravilno. Inspektori su u magacinu pronašli šest aparata za gašenje dok aparata nije bilo na nosačima u nekim drugim prostorijama.

Aparatima je u međuvremenu istekao atest, potvrdio je za BIRN BiH inspektor Ibrak.

Prostorije koje u Zetri koristi Olimpijski komitet BiH posebna su opasnost, zaključili su inspektori. Komitet nije imao zapisnike o redovnom pregledu aparata za gašenje požara, vatrodojava nije bila ispravna, kao ni hidranti a uposlenici nisu prošli obuku zaštite od požara.

"U slučaju nastanka požara u prostoru Olimpijskog komiteta BiH požar bi se mogao proširiti i na krovnu konstrukciju objekta Zetra a potom i na cijeli objekat", jedan je od nalaza inspektora.

Direktor javnog poduzeća ZOI ‘84 Midhat Hubijar medijima je izjavio da je za rješenje problema potrebno 200.000 KM. 

Prema planu javnih nabavki ZOI ’84 za popravljanje sistema zaštite od požara u Zetri potrebno je više od 600.000 KM. Sama nabavka sistema dojave požara vrijedna je 120.000 KM, stavka "instalacija centralne vatrodojave" dodatnih 30.000 KM, dok će remont i adaptacija kompresornice i protupožarne zaštite koštati više od pola miliona KM.

Do trenutka objave teksta Hubijar nije odgovorio na pozive BIRN-a BiH upućene ZOI-u ’84 .

Koncert "Moj ummete" planiran za 25. maj u Zetri još uvijek nije otkazan, navodi BIRN.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije