Odgođeni svi najavljeni događaji: Zetra beskorisna bez protupožarne zaštite

E. H.
Odgođeni svi najavljeni događaji: Zetra beskorisna bez protupožarne zaštite
Iako su se prethodnih mjeseci najavljivale različite vrste događaja koji su se trebali održati u Olimpijskoj dvorani Juan Antonio Samaranch, čini se da u skorije vrijeme ove događaje neće biti moguće realizirati.

Naime, prije nekoliko dana Ministarstvo za unutrašnje poslove Kantona Sarajevo, tačnije inspekcijski organi za protupožarnu zaštitu, donijeli su odluku o zabrani održavanja svih javnih skupova u ovoj dvorani, dok se ne otklone brojni problemi na protupožarnom sistemu.

"Imamo rješenje koje smo naložili KJKP ZOI '84 - da se održavanje javnih kulturnih, sportskih i zabavnih manifestacija u objektu Zetra zabranjuje dok se ne dovede u tehnički ispravno stanje, kada je riječ o protupožarnoj zaštiti. Bili su inspekcijski nadzori krajem 2016. godine, kada je naloženo da se otklone nedostaci u protupožarnoj zaštiti. Nije postupano prema rokovima koji su naloženi, te je 18. aprila 2017. godine izvršen kontrolni inspekcijski nadzor, kojim je utvrđeno da nije napravljeno ništa kada je riječ o popravcima", kazali su za Radiosarajevo.ba iz inspekcijskog odjela MUP-a KS-a.

Dodali su kako je inspekcija konstatirala da u objektu ne postoje adekvatne mjere od zaštite požara, te da je sada sve u rukama upravnih organa, koji trebaju riješiti problem.

Olimpijska dvorana Zetra već godinama se suočava sa sličnim problemima, te se čini kako simbol grada polako gubi svoje vrijednosti. Nakon što su je Juan Antonio Samaranch i grad Barcelona obnovili po završetku ratnih dejstava, čini se da je njena sudbina itekako neizvjesna.

Potvrdio nam je to i Rašid Smajlović, predstavnik sindikata KJKP ZOI '84, koji kaže kako radnici već godinama upozoravaju na katastrofalno stanje u ovom objektu.

"Protupožarna dojava u Zetri ne radi već dugo, dugo vremena i mi smo posljednje tri godine konstantno upozoravali na tu problematiku. Upućivali smo i Skupštini KS-a i direktoru pismena obrazloženja, ali su se oni oglušili o sve to, te je došlo vrijeme da inspekcija kaže svoje i zabrani javna okupljanja u Zetri", kazao je Smajlović.

Dodao je kako nije problem samo sistem protupožarne dojave, nego je u dodatni problem i hidrantska mreža u Zetri koja apsolutno ne postoji, kao i brojni drugi dijelovi objekta.

"Najvjerovatnije je u cilju, kao što je direktor ZOI-a Midhat Hubijar rekao nedavno, prodati Zetru. Ne mogu to uraditi, jer Međunarodni olimpijski komitet i grad Barcelona to neće dozvoliti. Mi smo do prije tri godine imali protupožarne dojavljivače, ali ona je nestala u međuvremenu i sumnjamo da su to smišljene igre kako bi se, konačno, ne samo Zetra nego i firma ZOI '84 prodali i kako bi se privatni kapital umiješao tu", zaključio je Smajlović.

Sigurno je samo jedno, ovo bi mogao biti kraj održavanju javnih događaja u Zetri. Iako je svojevremeno, pri renoviranju ove dvorane, grad Barcelona postavio uslov da se ovaj prostor primarno daje na korištenje sportašima, olimpijska ljepotica nadomak gradskog centra prestala je biti simbol sportskih igara i postala mjesto za održavanje manifestacija, a čini se da ni to više neće biti, nakon ovih događanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije