Haški tribunal poklanja Sarajevu sudnicu iz koje se sudilo za ratne zločine

Radiosarajevo.ba
Haški tribunal poklanja Sarajevu sudnicu iz koje se sudilo za ratne zločine
Abdulah Skaka susreo se danas u Hagu na odvojenim sastancima, sa sucima Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Carmelom Agiusom i Theodorom Meronom, predsjednikom Međunarodnog residualnog mehanizma za međunarodne krivične sudove IRMCT.

Razgovarano je o aktivnostima vezanim za funkcioniranje Informativnog centra Haškog suda u Sarajevu.

Tokom razgovora, gradonačelnik Skaka je ukazao za historijski značaj i ulogu Haškog tribunala, ističući da je Grad Sarajevo do sada učinio niz koraka na pripremi za realizaciju projekta Informativnog centra koji je od suštinske važnosti za cijeli region i proces pomirenja.

Shodno Memorandumu o razumijevanju između Tribunala u Hagu i Grada Sarajeva koji je potpisan 29. novembra 2016. godine, uspostavljen je Informativni centar koji će biti smješten u Vijećnici i podržan adekvatnom opremom.

Mandat Informativnog centra Sarajevo je da pruži javnosti ažuran, direktan i siguran elektronski pristup svim javno dostupnim spisima Tribunala i arhivskom materijalu sadržanom u online bazama podataka MKSJ.

"Centar neće biti pasivni čuvar arhiva Haškog tribunal. Ova institucija će imati edukativnu, istraživačku, muzejsku, arhivsku i izdavačku funkciju", kazao nam je gradonačelnik Skaka.

Ono što je zanimljivo istaći jeste da je dogovoreno da Haški tribunal Informativnom centru Haškog suda u Sarajevu pokloni cijelu sudnicu u kojoj se svih ovih godina sudilo ratnim zločincima, koja će biti prenesena u Vijećnicu gdje će svi posjetitelji moći da detaljnije pogledaju u kakvoj je sudnici suđeno za najteže zločine za rat u BiH.

Gradonačelnik Skaka će u Den Hagu danas predvoditi delegaciju Grada koja će prisusutovati ceremoniji zatvaranja Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Sastancima je prisustvovala i ambasadorica BiH u Holandiji Mirsada Čolaković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije