Haški sudija Pocar u Sarajevu: Pravdom su zadovoljne i žrtve

S. H.
Haški sudija Pocar u Sarajevu: Pravdom su zadovoljne i žrtve
Italijanski profesor prava i nekadašnji predsjednik Međunarodnog suda u Hagu održao je danas predavanje u svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Sarajevu.

Sudija Žalbenog vijeća Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu i profesor međunarodnog prava na Pravnom fakultetu u Milanu govorio je o viziji i potencijalu Informativnog centra MKSJ u Sarajevu čije se aktivnosti na uspostavljanju privode kraju.

Ovaj centar će biti smješten u prostoru sarajevske Vijećnice i nudit će pristup digitalnim bazama podataka MKSJ, te predstavljati platformu za niz obrazovnih, naučnoistraživačkih i sličnih aktivnosti vezanih za bogato naslijeđe Haškog tribunala.

"Obezbijeđen je prostor i ljudi. Potrebno je još vrlo malo vremena da bi ovaj centar postao funkcionalan", prokomentirao je Pecaro.

Pocar je rekao i kako smatra da je u velikom dijelu predmeta u Haškom tribunalu pravda na neki način zadovoljena i sa aspekta žrtava.

"Bitno je istaći ograničenja u radu sudskih vijeća. Vi znate da sudije ne traže dokaze nego procijenjuju, i da dokazi koje nabavlja Tužilaštvo zavise od kooperacije država. I Tužilaštvo samo je imalo ograničenja pri traženju dokaza. Kada se sve uzme u obzir mislim da je Tribunal radio kvalitetno", rekao je Pocar.

Pocar je odbio komentirati zahtjeve Srbije za Ratka Mladića i Radovana Karadžića navodeći kako on nije lično involviran u taj slučaj, te kako ne smije komentirati predmete koji nisu dovedeni do kraja.

U okviru predavanja koje je organizirano za studente, nastavnike i saradnike sarajevskog Univerziteta, Pocar je govorio o smislu, misiji i potencijalu Informativnog centra u procesima suočavanja sa prošlošću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije