Agius: Vi koji negirate genocid, vaši unuci će otkriti da ste krili istinu

Radiosarajevo.ba
Agius: Vi koji negirate genocid, vaši unuci će otkriti da ste krili istinu
Arhiv / Carmel Agius: Poricanje je završna faza genocida i to ima svoj cilj
U Potočarima će danas, 22 godine nakon srebreničkog genocida, biti ukopana 71 žrtva.

Prije ukopa, na komemoraciji u Fabrici akumulatora obratio se Carmel Agius, predsjednik Haškog tribunala.

"Ovo je za mene emotivniji trenutak nego inače. Obraćam vam se posljednji put kao predsjednik Međunarodnog Haškog suda. Znam da mnogi nisu sretni što će Haški sud zatvoriti svoja vrata, ali moram reći da smo 40 godina služili svojoj svrsi", rekao je Agius te je prisutnima prenio pozdrave sudije Theodora Merona.

Iako nije tu, izrazio je svoje duboko saučešće porodicama stradalih.

"Ovo mjesto ne bi izgledalo ovako danas i mnoge žrtve bi i dalje bile u neobilježenim masovnim grobnicama da nije bilo Haškog suda. Kada sam prvi put došao ovdje, nije bilo ovog Memorijalnog centra, već samo napušteni grad i ova betonska konstrukcija koja je svjedočila onome što se ovdje desilo. Čuli su se samo glasi očaja", rekao je Agius, osvrnuvši se na to da je presudama Haškog tribunala utvrđeno da su mnogi muškarci nevino ubijeni, te da su i dječaci stradali na svom putu do slobodne teritorije 1995. godine.

"Na hiljade muškaraca su ubijene i bačene u masovne grobnice koji su izmještane u sekundarne masovne grobnice", rekao je Agius te je dodao da su zločinci uradili sve da sakriju svoju sramotu i da spriječe istinu da ispliva na površinu.

"U Haškom tribunalu je istina isplivala na vidjelo. I drugi sudovi su potvrdili da se ovdje desio genocid. Najveći DNK projekt u identifikaciji žrtava potvrđuje da se ovdje desio jedan od najvećih zločina, a još uvijek je previše onih koji negiraju ono što se desilo ovdje", rekao je Agius.

"Oni koji misle da će profitirati negiranjem i relativiziranjem genocida predstavljaju namjeran napad na istinu. Izvrću historiju. Genocid u Srebrenici se ne može porediti s bilo kojim drugim zločinom prije njega. To je dokazano dokumentima u sudovima širom svijeta i naučnim dokazima. Vi koji negirate genocid nikada nećete uspjeti da sakrijete pravu istinu. Vaši unuci će jednom shvatiti da je istina izvrtana. Oni će otkriti istinu", poručio je Agius, te je poslao poruku porodicama žrtava kojima je rekao da oni koji negiraju genocid namjerno sprečavaju da se zaliječe rane i pokušavaju ponovo rasplamsati stare strasti.

"To je zamka i u tu zamku nemojte ponovo upasti. Međunarodna zajednica je na vašoj strani i strani istine", poručio je Agius i poslao poruku liderima rekavši im da zanemare mržnju.

"Siguran sam da te porodice ne bi željele vidjeti da se ovo ponovo dogodi. Pred vama je težak, herkulovski zadatak u upravljanju ovom zemljom. Još je mnogo vapaja i teško je postići ravnotežu kada su sjećanja ovako svježa. Mnogi su prije mene rekli i ja to ponavljam - bez pravde nema mira i to samo može biti put naprijed, a vi ste izabrani da osigurate mir i prosperitet i na vama je da mir osigurate", rekao je Agius.

"Istina treba da bude katalizator koji će ujediniti ljude u BiH. To je cilj za kojeg znam da ga zajednički možete postići", rekao je Agius.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije