Sve spremno za ukop posmrtnih ostataka 71 žrtve srebreničkog genocida

A. B.
Sve spremno za ukop posmrtnih ostataka 71 žrtve srebreničkog genocida
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Jučer su završene i posljednje pripreme za ukop 71 žrtve srebreničkog genocida koji će biti obavljen danas u 13 sati i 20 minuta.

Porodice žrtava, čiji će posmrtni ostaci danas konačno naći svoj smiraj u Memorijalnom centru u Potočarima, već od jutarnjih sati pristižu u Potočare.

Osim njih, veliki broj građana svih dijelova Bosne i Hercegovine, ali i iz susjednih zemalja pristigao je jutros u Srebrenicu, a kako su kazali, vrućina i dug put ih ni ove godine nisu spriječili da odaju počast žrtvama genocida, koji je na ovom području počinjen u julu 1995. godine.

Dosta ljudi još sinoć je stiglo u Srebrenicu, kako bi osjetili atmosferu ovog grada, koji nakon 11. jula posjete samo oni koji znaju koliko je narod koji živi ovdje propatio i koliko im podrška i pomoć sa strane znači.

Komemoracija u sklopu koje će biti upriličeno intoniranje himne BiH i obraćanje zvanica počet će u 11 sati i 30 minuta u Fabrici akumulatora u Potočarima. Nakon toga će biti odata počast i položeno cvijeće na Memorijalnom kamenu, a u 12 sati i 30 tradicionalni Inferno.

Podsjećamo, ovo je ukupno 17. kolektivna dženaza i ukop žrtava genocida koji se početkom jula 1995. godine dogodio u Srebrenici. Do sada su ukopane 6.504 žrtve, od više od osam hiljada stradalih Srebreničana. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije