Ramiza Jakubović na 67. rođendan na vječni smiraj ispraća ubijenu braću

A. B.
Ramiza Jakubović na 67. rođendan na vječni smiraj ispraća ubijenu braću
Ramiza Jakubović iz Srebrenice danas puni 67 godina. Jedanaestog jula 1995. godine iz Srebrenice su joj odveli tri brata i mučki ih ubili u Kravici. Danas je u Memorijalnom centru Potočari došla ispratiti dva brata koja će sutra biti ukopani.

U razgovoru za Radiosarajevo.ba kaže da je bila u Srebrenici 11. jula 1995. godine i da je takvu golgotu nemoguće ispričati.

"Danas punim 67 godina i to je bolan dan za sva vremena, dok god ne zatvorim oči. Tog 11. jula 1995. svi smo krenuli iz stana u Srebrenici, ali je mnogo teško prisjećati se svih scena. Šutnja je najbolja, a historija koja će biti ispisana sve će pokazati. Sve to će proučavati generacije koje dolaze iza nas. Danas sam s porodicom iz Breze došla ispratiti dva brata koji će sutra nakon 22 godine biti ukopani u Memoracijalnom centru Potočari zajedno sa 70 srebreničkih žrtava", kazala je Ramiza koja još uvijek traga za posmrtnim ostacima jednog bratića.

Ramiza je rođena u Srebrenici, a trenutno živi u Brezi. Kako je kazala, nikakva druga priča osim bola ovih dana ne može biti ispričana.

"Nikoga ne mogu optužiti niti pričati o tome jer je ovo period velikog bola i tuge, a jedino nam preostaje tuga. Posmrtne ostatke najtarijeg brata kojeg smo ukopali prije sedam godina našli su odmah prve godine, ali je ukopan nakon 11 godina, a ostala dvojica su ukopana nakon 22 godine. Jedan je bio zarobljen u Kravici, a sina su mu dobri ljudi stavili u autobus i poslali majki u Tuzli. Njegov sin je tada imao deset godina", rekla je Ramiza, a s tugom u glasu kaže kako je otac od desetogodišnjaka (njen brat, op.a) ukopan samo s kostima glave. 

Na pitanje da li porodice srebreničkih žrtava imaju bilo kakvu pomoć svih ovih godina, smatra da kao sestra tri brata i bratića nije imala pomoć bilo koga te da se za sve snalazila sama, kako je najbolje znala.

"Nisam imala nikakvu pomoć, snalazili smo se kako smo znali kroz cijeli život. U Tuzli sam bila izbjeglica osam godina, vratila sam se u Srebrenicu i živjela pet godina, a sada živim u Brezi. Naše najbolje oružje bit će šutnja, a ona će na kraju pokazati šta je istina", kazala je Jakubović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije