Haris Vranić: U Kantonu Sarajevo počinje vakacinacija HPV vakcinama, na raspolaganju 1.689 doza

2
Radiosarajevo.ba
Haris Vranić: U Kantonu Sarajevo počinje vakacinacija HPV vakcinama, na raspolaganju 1.689 doza
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Haris Vranić

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo je, po prvi put, u Kantonu Sarajevo obezbijedilo sredstva za HPV vakcine.

"Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo je završio proces nabavke oko 1.689 doza ove vakcine, koje su danas stavljene na raspolaganje na svim školskim dispanzerima u organizacionim jedinicima JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo", najavio je ministar zdravstva Kantona Sarajevo prof.dr. Haris Vranić.

Pozvao je sve zainteresirane roditelje djevojčica šestih razreda osnovne škole u KS da u Domu zdravlja u kojem njihovo dijete ima karton potraže svoju dozu.

Raiffeisen dobitnik dvije prestižne nagrade za najbolju banku u Bosni i Hercegovini

Raiffeisen dobitnik dvije prestižne nagrade za najbolju banku u Bosni i Hercegovini

Ministarstvo zdravstva KS digitaliziralo citološki odjel u Zavodu za zdravstvenu zaštitu žena

Ministarstvo zdravstva KS digitaliziralo citološki odjel u Zavodu za zdravstvenu zaštitu žena

ZZJZ KS vršit će uporedo i edukaciju roditelja djevojčica šestih razreda u KS, a ukoliko odziv za vakcinaciju bude slab, dobna skupina za vakcinaciju će se proširiti.

Ova odabrana populacija se uzima kao preporučena prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji u zemljama gdje se po prvi put uvodi ova imunizacija.

Najefikasnija mjera prevencije raka grlića maternice je imunizacija. Ova metoda je započeta u zemljama Evropske unije prije više od 10 godina, gdje su preporučenom imunizacijom obuhvaćena djeca školskog uzrasta.

Primarnom prevencijom u ovom periodu života od 12 do 15 godine starosti, kada djeca još nisu došla u kontakt sa Human Papillomavirusom, postiže se zaštita od infekcije ovim virusom i sprečava oboljevanje od raka grlića maternice u kasnijim fazama života.

Najbolji primjer efikasnosti vakcine je u Australiji, koja bi mogla postati prva zemlja u svijetu koja je proglasila eliminaciju raka grlića maternice zbog visokog obuhvata imunizacije.

Imunizacija u Kantonu Sarajevo će se sprovesti četvorovalentnom vakcinom protiv oboljenja izazvanih HPV-om od kojih tipovi 16 i 18 predstavljaju uzrok 75% svih slučajeva raka grlića maternice, a tipovi 6 i 11 su odgovorni za nastanak 99% slučajeva genitalnih kondiloma.

Od 2006. godine je u preko 160 zemalja odobrena primjena HPV vakcina, te uvedena u nacionalne programe imunizacije u najmanje 40 zemalja.

"Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo prvo u Bosni i Hercegovini uvodi ovu vakcinu u program imunizacije. Počinjemo imunizaciju HPV vakcinama u Kantonu Sarajevo", najavio je ministar zdravstva, prof. dr. Haris Vranić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije