Vranić: Dogovoreno lakše ostvarivanje prava na ortopedska pomagala i lijekove

0
Radiosarajevo.ba
Vranić: Dogovoreno lakše ostvarivanje prava na ortopedska pomagala i lijekove
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Haris Vranić

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić danas je održao sastanak sa predstavnicima Saveza ratnih vojnih invalida Kantona Sarajevo Nedžadom Škrijeljom i Fahrudinom Kasapovićem, te predstavnikom Udruženja ratnih vojnih invalida paraplegičara KS Miralemom Hadžićem.

Sastanku su prisustvovali i ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović, kao i predsjednik Saveza udruženja i dobitnika najvećih ratnih priznanja „Zlatni ljiljan“ i „Zlatna policijska značka“ KS Ismet Godinjak.

Ovom prilikom, razgovaralo se o olakšavanju postupaka ovjere dokumentacije i recepata od strane Ministarstva zdravstva KS, ali i o ostvarivanju prava ratnih vojnih invalida Kantona Sarajevo na ortopedska pomagala.

U Sarajevu preminuo Milutin Stojčević, doajen bh. fotografije i dugogodišnji fotoreporter

U Sarajevu preminuo Milutin Stojčević, doajen bh. fotografije i dugogodišnji fotoreporter

Predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida KS Nedžad Škrijelj i njegov zamjenik naglasili su kako je trenutni proces ostvarivanja ovih prava otežan ovoj populaciji, zbog potrebe za poduzimanjem brojnih koraka tokom procedure koju je potrebno ispuniti.

Ministar Vranić i njegovi saradnici su obećali, uz saradnju sa Savezom ratnih vojnih invalida KS i Udruženjem ratnih vojnih invalida paraplegičara KS, da će ispoštovati, u što skorijem vremenu, skraćenje spomenute procedure za sve ratne vojne invalide kada je u pitanju ostvarivanje prava na ortopedska pomagala, kao i na skraćivanje procedure za ostvarivanje prava na lijekove.

Predstavnici Saveza i Udruženja istaknuli su da podržavaju provođenje Odluke o proširenom obimu prava na ortopedska pomagala, medicinsko-sanitetski materijal i lijekove za ratne vojne invalide, kao i kontrolu iste od strane Ministarstva zdravstva KS.

Također je naglašeno da će se, ukoliko Ministarstvo realizuje donesene zaključke, umnogome pomoći normalizaciji života boračkoj populaciji, koja je najzaslužnija za odbranu naše domovine, jer su mnogi od njih u njene temelje ugradili dijelove svoga tijela, navodi se u saopćenju Vlade KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije