Dogovor postignut / Ministar Vranić i predstavnici sindikata zdravstva potpisali ugovore

22. 04. 2022. u 09:55:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo, prof.dr. Haris Vranić i predstavnici Sindikata doktora medicine i stomatologije KS, Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara KS i Sindikata radnika u zdravstvu KS parafirali su kolektivne ugovore. 

Na osnovu njih određena su prava i obaveze iz rada i po osnovu rada radnika uposlenih u javnim zdravstvenim ustanovama, čiji su osnivači Kanton, jedan ili više kantona i Federacija Bosne i Hercegovine ili se finansiraju potpuno ili djelimično iz sredstava nadležnih organa Kantona Sarajevo zajedno.

Sve u smislu člana 53. Zakona o zdravstvenoj zaštiti (Službene novine Federacije BiH“, br 46/10 i 75/13).

Kao važan segment odredbi ovih kolektivnih ugovora, predviđeno je povećanje satnice sa 2,60 KM na 2,76 KM u oblasti zdravstva za područje Kantona Sarajevo, kao i svih koeficijenata.

Ministar Vranić se, ovom prilikom, zahvalio sindikatima i pregovaračkom timu Vlade KS na kvalitetnom dijalogu:

„Drago mi je da smo uspjeli usaglasiti stavove i dogovoriti se, a nadam se da će se ovim ugovorima stvoriti dobre pretpostavke za buduću saradnju između svih sindikata u zdravstvenom sistemu i Vlade KS.”

Ovi kolektivni ugovori se zaključuju u trajanju od dvije godine, s tim da će se isti primjenjivati do zaključenja novih kolektivnih ugovora.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)