Ministarstvo zdravstva KS digitaliziralo citološki odjel u Zavodu za zdravstvenu zaštitu žena

1
Fena
Ministarstvo zdravstva KS digitaliziralo citološki odjel u Zavodu za zdravstvenu zaštitu žena
Foto: Opća bolnica / Ilustracija

U Zavodu za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva Kantona Sarajevo se prelazi sa konvencionalnog načina rada na digitalni na odjelu citologije u ovoj ustanovi.

"Ovo za pacijentice znači da će sada u kraćem vremenskom periodu dobiti rezultate nakon svog pregleda. Nabavka ovog softvera otvara puno mogućnosti, jer sama digitalizacija omogućava veću efikasnost, uštedu, poboljšanje poslovnih procesa i kontrolu", rekao je kantonalni ministar zdravstva Haris Vranić.

Uzorci se digitalizuju i analiziraju na radnoj stanici pomoću naprednih softverskih alata, prave zabilješke na samoj slici, zatim pohranjuju u digitalnom obliku.

Ministarstvo zdravstva KS: U okviru našeg projekta do sada je obavljeno 5.000 preventivnih pregleda

Ministarstvo zdravstva KS: U okviru našeg projekta do sada je obavljeno 5.000 preventivnih pregleda

To omogućava i teledijagnostiku, odnosno mogućnost da patolog može tražiti mišljenje kolege bez da mu fizički šalje uzorak, što je pogotovo korisno kada ustanova koristi usluge vanjskih saradnika koji mogu pregledati sliku uzorka i dati mišljenje iz čak i drugog grada ili države.

"Nastavljamo sa ovakvim vrijednim projektima koji će unaprijediti zdravstvenu uslugu i vratiti povjerenje građana u zdravstveni sistem Kantona Sarajevo", dodao je Vranić.

Sredstva za ovu namjenu su obezbijeđena u ovogodišnjem budžetu Ministarstva zdravstva KS i iznose 465.660 KM.

Digitalizacija citološkog odjela podrazumijeva upotrebu naprednih digitalnih skenera za pravljenje digitalnih slika, pohranu tih slika, analizu pomoću naprednih softverskih alata i njihovo dijeljenje, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije