Ministarstvo zdravstva KS: U okviru našeg projekta do sada je obavljeno 5.000 preventivnih pregleda

0
Radiosarajevo.ba
Ministarstvo zdravstva KS: U okviru našeg projekta do sada je obavljeno 5.000 preventivnih pregleda
Foto: Ilustracija / US News Health

U okviru projekta "Život je u pitanju" kojeg je 20. jula pokrenulo Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo, obavljeno je 5.000 preventivnih pregleda s ciljem ranog otkrivanja raka grlića maternice, dojke i debelog crijeva.

To je skoro pola od ukupnog broja prijavljenih u ovom projektu i svi oni će obaviti svoje preglede do kraja godine. Zbog sumnje da bi mogla postojati bolest, 490 osoba je upućeno na dalju dijagnostiku. Kod 38 osoba je, nažalost, definitivno potvrđena bolest i upućeni su na dalju dijagnostiku i liječenje.

Sarajevo: Počele prijave za preglede ranog otkrivanja raka grlića maternice, dojke...

Sarajevo: Počele prijave za preglede ranog otkrivanja raka grlića maternice, dojke...

Fokus ovog projekta je na ovom broju od skoro 500 ljudi, kod kojih je zapravo pokazana opravdanost ulaganja u preventivne programe, ako se uzme u obzir da su upravo te osobe obavile pregled u fazi kada se bolest može prevenirati i otkriti na vrijeme.

Prema ovim podacima, kod 10% pregledanih osoba postoji sumnja, a kod skoro 1% i potvrda bolesti u trenutku kada je naš projekt na pola realizacije.

Kampanja "Život je u pitanju" ovog ministarstva dolazi u trenutku kada se nalazimo na kraju pandemije COVID-a 19 i kada je očuvanje našeg zdravlja bilo stavljeno po strani.

"Mi smo postigli to da Kanton Sarajevo polako postaje centar regiona i države iz kojeg se šalju poruke o važnosti prevencije i očuvanja zdravlja. Radimo prave stvari u pravo vrijeme. Nastavljamo sa ovakvim i još većim projektima u budućnosti", poručili su iz Ministarstva zdravstva KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije