Građani za Hastahanu: Danas okupljanje pred zgradom Općine Centar

Radiosarajevo.ba
Građani za Hastahanu: Danas okupljanje pred zgradom Općine Centar
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Hastahana

Građani i nevladine organizacije koji se već gotovo tri godine bore protiv plana Općine Centar da „uzurpira javni prostor“ predviđen za park i pretvori ga u građevinsku parcelu, okupiće se danas u 14:30 pred Općinom Centar kako bi najavili svoje sljedeće korake.

Naime, danas vijećnici Općine Centar, na sjednici će, pod tačkom osam, raspravljati o prodaji dijela parka Prof.Dr. Nijaz Duraković/Hastahana.

Namjera im je da, za nešto više od 4,7 miliona KM, dio parka prodaju Centralnoj Banci koja bi tu gradila poslovni objekat i parking mjesta. Prema odluci o kojoj će vijećnici raspravljati, ukoliko bi u Centralnoj Banci, nakon što kupe prostor, odlučili da ga više ne žele, dozvoljeno im je da ga prodaju kupcu po vlastitom izboru. Primjer parka Prof.Dr. Nijaz Duraković/Hastahana do najsitnijih detalja razotkriva na koji način se Sarajevo, ali i drugi dijelovi i resursi naše zemlje, privatiziraju i uzurpiraju za zadovoljenje ličnih interesa političke elite“, navodi se u saopćenju.

Pojašnjava se da prijedlog odluke o prodaji dijela parka pripremljen nakon što su „općinske vlasti svjesno prekršile niz propisa, ignorisale jasno izražene želje građana, te na kraju pribjegli nacionalističkim i seksističkim uvredama i prijetnjama nasiljem u cilju zastrašivanja građana tokom okupljanja koje ni po kojem kriteriju nije moglo biti smatrano javnom raspravom“.

„Mi nemamo namjeru odustati. Mi smo ti koji svojim porezima i drugim davanjima plaćaju općinske službenike i vijećnike. Mi smo ti koji vjerujemo u ovu državu i želimo se boriti za poštivanje njenih zakona“, poručili su.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije