Šta će učiniti nezadovoljni građani poslije usvajanja regulacionog plana Hastahana

B. Redžić
Šta će učiniti nezadovoljni građani poslije usvajanja regulacionog plana Hastahana
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Javna rasprava o Hastahani

Građani koji ne podržavaju regulacioni plan za sarajevski Park 'Prof. dr. Nijaz Duraković', poznatiji kao Hastahana, su poručili da će iskoristiti legalna sredstva u cilju da spriječe njegovu realizaciju.

Među tim građanima je Sabina Nikšić. Stanovnica je Marijin-Dvora. U razgovoru za portal Radiosarajevo.ba je poručila da se sada analiziraju dokumenti koji se odnose na ovaj regulacioni plan, te će se na osnovu toga utvrditi šta će dalje činiti.

"Građani kroz razne grupe i različite organizacije koje se bave osiguranjem prava učešća javnosti u odlukama, koje su ključne za naš život, razmatraju ovu odluku - sve materijale sa sjednice. Pokušavamo iznaći načine kojima ćemo se boriti protiv očigledne uzurpacije našeg prava na životni prostor i na odluku kako će se on koristiti. O konkretnim odlucima će odlučiti stručni ljudi za razne predmetne oblasti", rekla je Nikšić.

Tvrdi da su se za pomoć obratili većem broju organizacija, kao i Uredu ombdusmena dodavši:

"Gledamo koja nam prava moraju biti osigurana po različitim konvencijama koja je potpisala Bosna i Hercegovina, a koja garantuju učešće u lokalnim zajednicama u donošenju bitnih odluka."

Za portal Radiosarajevo.ba je komentarisala najave da će građani zahtijevati da se o Hastahani odlučuje na referendumu. Prema njenim riječima, građani iniciraju referendum, ali Općinsko vijeće donosi konačnu odluku da li će se on i desiti.

"Ta opcija ostaje otvorena, ali nije u našim rukama. Mi imamo odličan sistem opstrukcija, ali vrlo loš sistem saradnje. Postoji mogućnost građanske inicijative. Ako bude uživao dovoljnu podršku građana, mislim da su općinske vlasti dužne, ako ništa, raspravljati o zahtjevima građana", istakla je Nikšić.

Profesorica arhitekture Vesna Pašić Hercegovac: Tražit ćemo referendum o Hastahani

Poručila je da je želja građana samo da im se omogući da učestvuju u dijalogu dodavši:

"Niko ovdje ne želi reći: Ovo ovako mora biti. Samo kao šarolika grupa građana želimo da nas uvaže - da razgovaraju sa nama, da nam kažu kako su izmjerili naše potrebe... i kako planiraju ovaj grad. Gradovi se planiraju na period od 50 ili 100 godina, a ne po principu: Imam zgodnu građevinsku lokaciju, kome da je prodam. To je nažalost trenutno slučaj."

Ukazala je na to je u razvijenim zemljama na djelu izmještanje saobraćaja iz centralnog dijela grada, a da je kod nas suprotno.

U razgovoru za portal Radiosarajevo.ba, Nikšić se osvrnula na izjavu predsjednika Mjesne zajednice Marijin-Dvor Zvonimira Bošnjaka da će podnijeti krivične prijave protiv odgovornih zbog kršenja procedura u izmjenama i dopunama regulacionog plana za Hastahanu.

"Po funkciji gospodin Bošnjak vjerovatno puno bolje zna od nas propise i procedure. Sa njim su razgovarali. Interesuje nas šta on planira uraditi u naše ime. On je naš predstavnik po funkciji. Ali, paralelno razmatramo i neke druge funkcije. Nama je bitno da se samo držimo propisa", ukazala je.

Kako je kazala za portal Radiosarajevo.ba, ova odluka je samo obilježavanje terena - oduzimanje iz javnog vlasništva odnosno pretvaranje u privatno vlasništvo. Ne očekuje da će ubrzo početi radovi odnosno primjena regulacionog plana, s obzirom na utvrđene procedure.

Tri projekta koja će odrediti budućnost Sarajeva - urbanizacija ili urbicid?

Općinsko vijeće Centar Sarajevo je regulacioni plan za Park Hastahana usvojilo krajem prošlog mjeseca. Odluku su podržali vijećnici Stranke demokratske akcije, Saveza za bolju budućnost, Naroda i pravde, Ahmed Gerin iz Stranke penzionera, te samostalni vijećnici Dževad Topić, Sead Srna i Karolina Karačić.

Protiv su bili u Našoj stranci, Socijaldemokratskoj partiji i Nuko Grebović iz Građanskog saveza.

Suzdržan je bio Edin Abdurahmanović iz Demokratske fronte. Ostali vijećnici ove stranke nisu prisustvovali sjednici.

Usvajanju odluke je prethodilo nekoliko javnih rasprava i protesta građana koji su nezadovoljni ovim regulacionom planu. Smatraju da je park potrebno samo urediti. Za razliku od njih, oni koji podržavaju regulacioni plan su mišljenja da će se njime poboljšati život u ovom dijelu Sarajeva.

Zoran Doršner, vrsni arhitekta koji nas je pripremio za ZOI: Hastahana mora biti park

Regulacioni plan podrazumijeva gradnju parkinga za automobile ispod parka, dok bi se na površini nalazio manji objekat. 

Pogledajte video prezentaciju: Kako bi trebala izgledati Hastahana

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije