Iz ratnih albuma / Hastahana za vrijeme agresije na BiH: Simbol otpora u Sarajevu

10. 06. 2019. u 13:05:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 959

Područje sarajevskog naselja Marijin Dvor je u zadnjih 150 godina mjesto gdje se isprepliću granice glavnog grada Bosne i Hercegovine iz osmanskog perioda i Sarajeva iz austrougarskog perioda.

Rasprava o Hastahani kao takmičenje u govoru mržnje: Nema dogovora

U tom dijelu grada jedan od simbola otpora je i Hastahana, nekadašnja vojna bolnica koja je nastala šezdesetih godina XIX stoljeća na kraju osmanskog perioda.

Svjedoci smo bili krajem maja javnoj raspravi o Nacrtu Izmjena i dopuna Regulacionog plana za lokalitet Hastahane.

Tada se više stotina građana okupilo se u Mjesnoj zajednici Marijin Dvor gdje im je još jednom prezentirana vizija današnje Hastahane, odnosno parka "Nijaz Duraković".

Oni koji su agresiju na Bosnu i Hercegovinu proveli u Sarajevu, sigurno se sjećaju koju svrhu je imala nekadašnja vojna bolnica u glavnom gradu.

Na društvenim mrežama se pojavila fotografija upravo izgleda Hastahane iz ratnih dana, koja najbolje pokazuje duh Sarajeva i koliki je simbol otpora bila u tom ratnom periodu.

Hastahana za vrijeme agresije na BiH: Simbol otpora u Sarajevu - undefined

Facebook: Hastahana za vrijeme agresije na BiH: Simbol otpora u Sarajevu

Građani su baš Hastahanu iskoristili kao vrt, u kojem su sadili neophodne namirnice da bi prehranili gladne i ratom izmučene porodice.

Na ovoj fotografiji se najbolje vidi kakav je Hastahana bila simbol otpora u Sarajevu za vrijeme agresije na našu zemlju.

NEMA KOMENTARA