KS / Park Hastahana: Veliki broj građana najavio dolazak na današnju javnu raspravu

29. 05. 2019. u 11:51:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Za danas u 17 sati je zakazano održavanje Zbora građana Mjesne zajednice Marijin-Dvor u sarajevskoj općini Centar na kojem će se raspravljati o izmjenama i dopunama regulacionog plana za 'Park prof. dr. Nijaza Durakovića' poznatog pod nazivom Hastahana.

Izmjene i dopune regulacionog plana za ovaj dio glavnog grada Bosne i Hercegovine koje je predložila općina Centar na čelu s načelnikom Nedžadom Ajnadžićem su podijelile građane.

Nezadovoljni građani su u proteklih nekoliko sedmica protestovali u parku zahtjevajući da on ostane u postojećem stanju odnosno da se prostor samo uredi bez gradnje bilo kakvih objekata.

Jučer je javnosti lokalna vlast predstavila šta namjerava učiniti s ovim parkom.

Na videoprilogu koji je dostavljen medijima i drugima je moguće vidjeti da postoji samo jedan manji, ne toliko visok objekat, te da preovladavaju zelene površine.

Iz Ekoakcije tvrde da prezentirani projekat javnosti prema kojem postoji 89 posto zelene površine nije onaj projekat koji je usvojen Nacrtom, a kojim je planirano da postoji samo, kako su naveli, 42 posto zelene površine.

Ova organizacija je naglasila da je načelnik Ajnadžić "preskočio obavezu konsultovanja građanstva... i opredijelio za ispunjavanje investitorskih želja".

Između ostalog, poručili su općinskoj vlasti da nema rasprava ni pregovora, te da će "bagerima braniti" Hastahanu.

Izmjene i dopune regulacionog plana je podržala većina vijećnika, osim onih iz Naše stranke, te Benjamina i Feđe Isovića iz Socijaldemokratske partije.

Vijećnik ove političke stranke, koji je u međuvremenu isključen iz nje, Miro Lazović je podržao ovu ideju.

NEMA KOMENTARA