Građani Sarajeva izašli na ulice: 'Marijin Dvor nestaje pod tornjevima! Za koga i za šta?'

9
Radiosarajevo.ba
Građani Sarajeva izašli na ulice: 'Marijin Dvor nestaje pod tornjevima! Za koga i za šta?'
Foto: Facebook / Marijin Dvor

Stanovnici naselja Marijin Dvor okupili su se danas, 25. maja kako bi izrazili nezadovoljstvo regulacionim planom 'Gradski centar Marijin Dvor'.

"Opština Centar izdala je saglasnost za gradnju novog tržnog centra i nebodera od 22 sprata pokraj Holidaya, a očekuju se dozvole za još dva nebodera na istom dijelu Marijin Dvora.

Prema planu gradnje umjesto postojećeg drveća dobit ćemo betonske žardinjere. Tamo gdje su bili ili bi trebali biti travnati parkovi postavit će betonske ploče iz kojih ljeti bije nesnosna vrelina. Umjesto igrališta i klupa, dobit ćemo skučene prolaze između zgrada. Marijin Dvor nestaje pod tornjevima! Za koga i za šta? Hoćemo naselja za dobar i pristojan život običnih ljudi", poručuju građani okupljeni oko inicijative "Rad za Grad".

Najbogatija Bosanka: Sanela Jenkins na Hvaru kupila 9. hektara zemljišta

Najbogatija Bosanka: Sanela Jenkins na Hvaru kupila 9. hektara zemljišta

Podsjećaju da je 26. februara 2024. godine Skupština KS ukinula zaključak iz 2020. godine kojim je zabranjena visoka gradnja u zonama ventilacionih koridora.

"Nepuna dva mjeseca kasnije načelnik Općine Centar Srđan Mandić izdaje novu urbanističku saglasnost za gradnju nebodera od 22 sprata na Marijin Dvoru", dodaju nezadovoljni građani.

Ozbiljan problem: Građanke i građani Sarajeva protiv izgradnje kompleksa u naselju Crni vrh

Ozbiljan problem: Građanke i građani Sarajeva protiv izgradnje kompleksa u naselju Crni vrh

Lokacija nebodera smještena je unutar zaštitnog pojasa nacionalnog spomenika Historijskog urbanog krajolika Sarajeva, građani od načelnika Mandića zahtjevaju da od Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH zatraži mišljenje o regulacionom planu.

"Načelnik Mandić prije izdavanja saglasnosti nije tražio mišljenje od Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH", tvrde nezadovoljni građani.

Građani su od Vlade Kantona Sarajevo zatražili da onemogući bilo kakvu izgradnju dok se ne usvoji novi urbanistički plan Kantona Sarajevo.

Kako ističu, neprihvatljivo im je to što je Vlada KS ukinula zaključak iz 2020. godine kojim je zabranjena visoka gradnja u zonama ventilacionih koridora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije