Ozbiljan problem: Građanke i građani Sarajeva protiv izgradnje kompleksa u naselju Crni vrh

10
Radiosarajevo.ba
Ozbiljan problem: Građanke i građani Sarajeva protiv izgradnje kompleksa u naselju Crni vrh
Foto: Printscreen / Crni vrh

Gradski park Crni vrh je gradska površina općekorisnih ekoloških, društvenih i ekonomskih vrijednosti te predstavlja važan dio zelene infrastrukture grada Sarajevo.  

Nažalost, na ovom području planirana je izgradnja rezidencijalno-poslovnog kompleksa uz ulicu Omera Stupca koja bi trajno uništila zelenu površinu Općine Centar.  

"Svake godine smo suočeni sa problemom aerozagađenja i svake godine u periodu od novembra do februara pričamo o toj problematici. Onog momenta kada zapušu vjetrovi u martu, sve se zaboravlja. Dakle, na Crnom Vrhu kada sve posječete i kad se krenu stavljati betonske plohe, nećete imati više zelene površine, smanjujete pluća Sarajeva", ističe Dr. Edo Selimić. 

In memoriam: Našeg komorata Asima Šehanovića pozdravljamo posljednjim rudarskim 'Sretno!'

In memoriam: Našeg komorata Asima Šehanovića pozdravljamo posljednjim rudarskim 'Sretno!'

Crni Vrh je jedna od rijetkih šumom prekrivenih površina u Sarajevu, gdje se nalazi i rezervoar pitke vode, a sama šuma je stara preko 50 godina. 

"Prvi urbanistički plan Sarajeva ikad je zapravo obuhvatao ovo područje i tada je definirano da ovdje bude Gradski park 'Crni Vrh'. Ono čemu sada svjedočimo je da se gradski park pretvara u građevinsko zemljište", ističe Iskra Leko, arhitektica. 

Uništavanjem ove lokacije na način da se pretvara u građevinskom zemljište, dodatno pogoršavamo već goruću situaciju u vezi zagađenog zraka, obzirom da je šuma prirodni pročišćivać. Poznato je da zelena urbana područja mogu apsorbirati emisije stakleničkih plinova i ograničiti povećanje temperature.

Ugledni arhitekta Hasan Ćemalović o opasnostima gradnje luksuznog kompleksa u Sarajevu

Ugledni arhitekta Hasan Ćemalović o opasnostima gradnje luksuznog kompleksa u Sarajevu

"Mi smo na javnoj raspravi rekli svoje mišljenje: PROTIV. Ne samo mi, nego i svi ostali", ističe Midhat Kazaz, predsjednik mjesne zajednice Crni vrh. 

Također veliki značaj šume imaju i kao životni okoliš čovjeka osiguravanjem prostora za odmor i rekreaciju, povoljnim utjecajem na mikroklimu prostora u kojem čovjek živi, povoljan utjecaj na mentalno i fizičko zdravlje ljudi. 

Crni vrh
Foto: Printscreen: Crni vrh

Bez adekvatnih rješenja kojima bi se park-šume zaštitile i uredile i s kojima bi se njima bolje upravljalo, njihova budućnost te dobrobiti koje mogu pružiti gradskim sredinama su upitne. O tome svjedoči i novija historija grada Sarajevo koja bilježi kontinuirano smanjivanje i sve veću fragmentaciju zelenih površina, kao i trajan gubitak pojedinih zelenih područja. 

Stoga, građani i građanke se jasno protive uništavanju zelene površine te od nadležnih institucija zahtijevaju proglašenje Parka Šume 'Crni Vrh' kako bi ovaj prostor dobio dugoročnu zaštitu, a u skladu s tim pokrenuta je i peticija u cilju očuvanja i preuređenja ove lokacije, koju možete pronaći i potpisati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije