Gradovi Cirih, Sarajevo i ETH Cirih najavili saradnju u oblasti urbanog razvoja

Radiosarajevo.ba
Gradovi Cirih, Sarajevo i ETH Cirih najavili saradnju u oblasti urbanog razvoja
Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka sastao s gradonačelnicom Ciriha Corine Mauch a glavna tema susreta bila je naučna razmjena između dva grada u saradnji s ETH Cirih i Maticom BiH.

Gradonačelnica Mauch iskazala je spremnost za razmjenu iskustva i dobre prakse koju posjeduje Cirih i konkretiziranje saradnje dva grada u oblasti urbanog razvoja.

"Gradovi danas predstavljaju najveći izazov u globalnom društvu jer se u njima koncenrtiraju ekonomske, okolišne i socijalne krize. Gradovi kao izvor ljudskih resursa i kao centri kreativnog djelovanja u isto vrijeme daju i najveću šansu za razvoj održivih i integralnih rješenja", kazao je gradonačelnik Skaka.

Uspješan radni sastanak okončan je potpisivanjem zajedničke izjave gradova Sarajeva i Ciriha, ETH Cirih i Matice BiH koji će u narednom periodu ojačati saradnju između pomenutih institucija u domenu urbanog razvoja.

U sklopu službene posjete Cirihu, gradonačelnik Skaka, u ulozi specijalnog gosta, prisustvovao je sedmom mini ekonomskom forumu Matice Bosne i Hercegovine koji se realizira u saradnji s ovogodišnjim tematskim partnerom ETH Cirih - Katedra Urban-Think Tank "Reactivate Sarajevo" pod nazivom "Integralni urbani razvoj kao katalizator za ekonomske, društvene i okolišne transformacije".

Mini Ekonomski forum u Kongresnom Centru Grada Ciriha otvoren je prezentacijom prof. dr. Jugoslava Jovičića na temu urbanog razvoja kao rješenja za pitanja ubrzane tranzicije, prof. Alfredo Brillembourg i prof. Hubert Klumpner i Haris Piplaš s Urban-Think Tank Katedre ETH Cirih govorili su o važnosti integralnog i multifunkcionalnog pristupa u urbanom razvoju te potrebi saradnje s akademskim i vladinim institucijama s kompanijama i neprofitnom sektorom, kao i dosadašnji rad Reactivate Sarajevo inicijative koju podržava Švicarska državna agencija za nauku (SNSF) i Švicarski državni sekretarijata za ekonomiju (SECO).

Ovim je nastavljena uspješna saradnja s ETH Cirih Urban-Think Tank "Reactivate Sarajevo" i Maticom BiH koja je kulminirala u prvom predstavljanju BiH na Venecijanskom bijenalu arhitekture 2016. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije