Grad Sarajevo i švicarski Urban-Think Tank nastavili saradnju

Radiosarajevo.ba
Grad Sarajevo i švicarski Urban-Think Tank nastavili saradnju
Matica BiH / Radni sastanak predstavnika Grada Sarajeva, ETH Zürich i Matice BiH
Saradnja između Uprave Grada Sarajeva i Urban-Think Tanka s ETH Zürich (Švicarski državni institut za tehnologiju) pozicionirala je grad Sarajevo i BiH u centar debate o budućnosti urbanog razvoja gradova šire regije.

Simpozij, kao posljednja aktivnost Urban-Think Tanka s ETH Zürich u sklopu projekta „Reactivate Sarajevo“, održan je kao nastavak aktivnosti koje uključuju prvo predstavljanje BiH na Bijenalu arhitekture u Veneciji ove godine. 

Simpozij se održao 23. septembra 2016. godine u gradskoj Vijećnici pod pokroviteljstvom i domaćinstvom Grada Sarajeva uz podršku SECO (Švicarski državni sekretarijat za ekonomiju), SNSF (Švicarski državna fondacija za nauku), Ambasade Švicarske u BiH, Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Matice Bosne i Hercegovine te D-ARCH (Departman za arhitekturu), ETH Zürich.

U nastavku saradnje u radnoj posjeti Matici Bosne i Hercegovine i ETH Zürich u boravio je zamjenik gradonačelnika Grada Sarajeva, gospodin Abdulah Skaka. 

Tokom radnog sastanka gospodin Skaka je u otvorenom dijalogu s predstavnicima ETH Zürich izrazio želju daljnjeg razvoja institucionalne povezanosti s ciljem saradnje na budućem urbanom i ekonomskom razvoju grada Sarajeva.

Predstavnici ETH Zürich u "Science City" Campusu podvukli su da se radi o najmodernijoj istraživačkoj instituciji ovog tipa u Evropi. Posebno je naglašena važnost rada na terenu, kao i spoj istraživačkog rada s realnim aplikacijama u prostoru.

Radna posjeta završena je posjetom više urbanističkih, arhitektonskih i tehnoloških projekata u gradu Zürichu, koji su u posljednjoj dekadi prošli kroz različite prostorne, socijalne i ekonomske transformacije.

Gospodin Skaka zahvalio se Matici Bosne i Hercegovine i ETH Zürich na organizaciji i gostoprimstvu te da se nada skoroj posjeti Gradu Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije