Forto: Mi smo prva Vlada jednog kantona koja se ozbiljno brine za okoliš

B. Redžić
Forto: Mi smo prva Vlada jednog kantona koja se ozbiljno brine za okoliš
FOTO: Radiosarajevo.ba / EBRD - Sarajevo

Prva smo Vlada jednog kantona u Bosni i Hercegovini koja se želi pobrinuti za okoliš - poručio je premijer Kantona Sarajevo Edin Forto govoreći na panelu o klimatskim promjenama u urbanim sredinama održanom u sklopu godišnjeg sastanka guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj i biznis foruma.

Forto je podsjetio da se glavni grad Bosne i Hercegovine godinama suočava s negativnim klimatskim promjenama. Posebno je izdvojio klimatske zagađenje zraka i poplave. Tvrdi da će se Vlada na čijem je čelu ozbiljno pobrinuti za to pitanje i da je to već počela činiti.

"Drago mi je što sam ovdje zajedno s gradonačelnicima Banja Luke i Tirane, te predstavnikom Zenice. Uvijek sam bio zainteresovan za njemačku političku stranku Zeleni koji se nisu brinuli za okoliš simboličnim akcijama kao što je na primjer grljenje drveća, već su se time počeli baviti ozbiljnim politikama. Mi u Sarajevu imamo ozbljan problem sa zagađenjem zraka i taj problem postaje sve izraženiji. Naš osnovni problem su problemi koji se tiču okoliša", rekao je.

Ukazao je na način na koji se želi odgovarajuće odgovoriti na ovaj problem. Obećao je da se više neće kupovati vozila za javni prevoz koja imaju motor čije je pogonsko gorivo dizel.

"Dio novca iz budžeta namjeravamo usmjeriti na energetsku efikasnost, kao i u poboljšanje javnog prevoza. Prije nekoliko dana smo imali sastanak s predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj o mogućoj kupovini trolejbusa i tramvaja. Ne želimo više kupovati vozila s dizelskim pogonom. Prva smo Vlada jednog kantona u Bosni i Hercegovini koja razmišlja na ovaj način", istakao je.

Prema njegovim riječima, cilj je da imamo čist zrak i dobar javni prevoz dodavši:

"Ne želimo zaostajati u modernim procesima u pogledu ovog pitanja, želimo biti među predvodnicima. Želimo biti promjena koja se očekuje i da investiramo novac gdje ga je potrebno investirati."

Zaključio je da se Sarajevo i ostatak Bosne i Hercegovine suočava s problemima s kojima su se razvijene zemlje imale prije 30 godina i zato ih je zamolio da pomognu.

Grad je rješenje, a ne problem - naglasio je gradonačelnik Banja Luke Igor Radojičić podsjetivši da Evropska banka za obnovu i razvoj sufinansira nekoliko infrastrukturnih projekata u ovom bosanskohercegovačkom gradu.

"Mi imamo probleme koji su svojstveni 19, 20. i 21. vijeku, kao što je naprimjer snabdijevanje vodom... U rješavanje ovih problema nastojimo uključiti građane, nevladine organizacije i međunarodne institucije", kazao je.

Kao posebnim problemom je istakao kako poboljšati grijanje domaćinstava u gradu. Saglasan je s tim da poplave zaista jesu veliki problem Banja Luke i drugih gradova, te da se one dešavaju sa svakom intenzivnijom kišom.

Gradonačelnik Tirane Erion Veliaj je na slikovit način objasnio koliko javnost zabrinjava odnosno ne zabrinjava ovo pitanje.

"Dok sam letio s avionom pogledao sam koje su to najznačajnije vijesti. Prva je naravno bila da je rođena kraljevska beba. Druga je bila da je u jednom kadru serije Games of Thrones bila Starbucks kafa. I na četvrtom mjestu, jedva primjetna je bila da je do sada pola živih bića izumrlo", upozorio je Veliaj.

Za njega je ključan samo zdrav razum kako bi se adekvatno reagovalo na klimatske promjene.

Sagovornici su ukazali na ubrzan rast populacije u gradovima, što je po sebi izazov - jedan od dva čovjeka živi u gradu. Za posljedicu to ima i negativne klimatske promjene koje su sve izraženije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije