Forto: Sarajevo mora biti grad za investiranje i poslovanje

E. H.
Forto: Sarajevo mora biti grad za investiranje i poslovanje
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Godišnja konferencija EBRD-a

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto posjetio je danas Godišnju konferenciju Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Ovom prilikom Forto je kazao da Sarajevo mora biti grad za investiranje i poslovanje.

"Ti ljudi moraju željeti da žive ovdje. Konferencija EBRD-a je ključ za uspjeh. Možemo poslati poruku da je Sarajevo poslovna destinacija. Želimo prezentirati i tri konkretna projekta. Ali o tome će više govoriti moji saradnici", rekao je Forto.

Ministar Adnan Šteta ovom prilikom kazao je da Ministarstvo saobraćaja ima niz projekata koji su pokrenuti s EBRD-om.

"U ovoj godini planiramo pokrenuti rekonstrukciju pruge i nabavku novih vozila. Također s EBRD-om radimo na prvoj transverzali, predviđena je i izgradnja tunela na Kobiljoj glavi", pojasnio je Šteta.

Mirza Hulusić, direktor Zavoda za izgradnju Kantona Sarajeva kazao je da KS traži finansijera na tehnološki park na Šipu.

"To je značajan projekat koji će poslužiti za razvoj IKT sektora u KS", istakao je Hulusić.

Ministar finansija KS Amel Kovačević istakao je da je EBRD uvijek bio partner BiH u obnovi.

"U ovaj grad u narednim satima stići će oko 3.000 investitora. Govoreći o tehnološkom parku na Šipu, namjera KS je da se tu napravi mala silikonska dolina u koju bi smjestili sve kompanije koje djeluju u oblasti IKT-a", pojasnio je Kovačević.

Ministar komunalne privrede i infrastrukture KS Srđan Mandić pojasnio je da je došlo do odgađanja realizacije EBRD-ovog kredita za rekonstrukciju vodovodne mreže.

"Ali neće doći do odgađanja samog projekta, ali prije svega zbog nespremnosti pojedinih aktera. Ne mogu reći da je kriv EBRD, već nespremnost menadžmenta Vodovoda i kanalizacije. Radit ćemo da ispravimo te greške i nadamo se da će menadžment izvući lekcije iz ovog iskustva, jer dozvoljavamo da ranije nisu imali iskustva sa sredstvima EBRD-a", pojasnio je Mandić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije