Za utopljavanje 15 javnih objekata izdvojeno 2,6 miliona KM

Radiosarajevo.ba
Za utopljavanje 15 javnih objekata izdvojeno 2,6 miliona KM

Sporazumom o povećanju energijske efikasnosti, koji su danas potpisali ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Damir Filipović i v.d. rezidentni predstavnik Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH Sukhrob Khoshmukhamedov biće utopljeno 15 objekata javnih ustanova na području KS. Potpisivanju sporazuma prisustvovali su premijer KS Edin Forto i ministri u Vladi, šefica Švedske razvojne agencije Marie Bergström, te načelnici i predstavnici općina i ustanova gdje su planirani radovi.

Najavljeno je utpoljavanje objekata JU "Terapijska zajednica Kampus" KS u Rakovici, policijskih stanica Ilijaš, Trnovo, Vogošća i Hadžići, ambulanti Srednje i Mrakovo doma zdravlja Ilijaš, ambulante Tarčin-doma zdravlja Hadžići, Muzeja Sarajeva, Svrzine kuće, KJU "Gerontološki centar", Bosanskog kulturnog centra, Sarajevskog ratnog teatra, osnovnih škola "Porodice ef. Ramić" i "Podlugovi" u Vogošći i Ilijašu, te vrtića "Leptirić" JU "Djeca Sarajeva".

Sredstva za te namjene u iznosu od 2,6 miliona KM osigurali su Vlada Švedske, kantonalna ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, unutrašnjih poslova, kulture i sporta, rada, socijalne politke, raseljenih lica i izbjeglica, općine Ilijaš i Vogošća, JU “Djeca Sarajeva” i Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH. Implementator radova je UNDP.

"Ovo je prvi korak ove Vlade u implementaciji projekata energijske efikasnosti. Prethodne su u prosjeku izdvajale sredstva za utopljavanje sedam objekata godišnje. Mi u ovom trenutku ugovaramo utopljavanje 15, a već smo u pregovorima za dodatnih 20 objekata. Četvorostruko ćemo ubrzati realizaciju ovih projekata", istakao je premijer Forto ovom prilikom.

Po riječima ministra Filipovića, mjere povećanja energijske efikasnosti u javnom sektoru imat će i druge benefite, kao što su smanjenje emisija štetnih gasova, održivi razvoj i kreiranje novih ''zelenih'' i drugih radnih mjesta itd.

"Ministarstvo je također u pregovorima i za realizaciju projekata utopljavanja individualnih stambenih objekata koji su u vlasništvu osoba u stanju socijalne potrebe", naveo je ministar.

Radovi najavljeni u okviru danas potpisanog sporazuma izvodit će se u okviru projekta "Zeleni ekonomski razvoj". Za njegovu implementaciju Vlada Švedske je od 2014. godine uložila 11 miliona eura, istakla je ovom prilkom šefica Švedske razvojne agencije Marie Bergström. Najavila je da je u planu izdvajanje dodatnih sredstva za zemlje istočne Evrope i zapadni Balkan.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije