Eko akcija krivi Hadžibajrića za sječu drveta u centru Sarajeva: Stigao i odgovor

3
J. Ć.
Eko akcija krivi Hadžibajrića za sječu drveta u centru Sarajeva: Stigao i odgovor
Facebook / Drvo kod Katedrale posječeno

Drvo kod sarajevske Katedrale, koje je vjerovatno bilo starije i od same katedrale, decenijama je svojim hladom spašavalo putnike na obližnjoj tramvajskoj stanici.

Kako navode iz Udruženja Eko akcija, posječeno je u martu 2010. godine.

"Nakon što je par grana u nekakvom nevremenu palo na krov katedrale, bilo im je lakše potpuno posjeći drvo, nego ga potkresati. Drvo, čije je deblo bilo prečnika skoro 4 metra, preživjelo je dva svjetska rata, opsadu Sarajeva, ali ne i prvi mandat načelnika Hadžibajrića", napisali su na svojoj Facebook stranici iz Eko akcije.

Iz Općine Stari Grad za portal Radiosarajevo.ba su kazali da su objave organizacije Eko Akcija "krajnje tendenciozne i neutemeljene."

"Iznesene su neistine da je stablo uklonjeno zbog toga što su polomljene grane u nevremenu. O ovim aktivnostim Općina Stari Grad je blagovremeno informisala javnost. Naša komunikacija s građanima odvija se putem općinske web stranice i društvenih mreža, pa smo tako građane 20. augusta 2010. godine informisali da je u toku hortikulturno uređenje dijela o kojem se govori", naveli su iz Općine Stari Grad. 

Navode kako je apsolutna neistina da su Općina Stari Grad, još manje općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić, uklonili drvo bez razloga.

"Uklanjanje platana zahtijevala je Vrhbosanska nadbiskupija s obzirom da su utvrdili da su se žile korijena stabla pružale ispod objekta i prijetile da oštete samu Katedralu. Vjerujemo da se i danas mnogi sjećaju ispupčenja na trotoaru oko Katedrale uzrokovanih upravo ovim. Općina Stari Grad se složila s ovim zahtjevom imajući u vidu štetu koja je mogla biti uzrokovana", kazali su za portal Radiosarajevo.ba iz Općine Stari Grad.

Na kraju su istaknuli i to da je nakon uklanjanja stabla izgrađena kameno-betonska arla kružnog oblika, izvršeno hortikulturno uređenje i uz preporuku struke zasađeno stablo magnolije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije