Udruženje Eko akcija: Vodu zaštitite Ustavom

Radiosarajevo.ba
Udruženje Eko akcija: Vodu zaštitite Ustavom
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Vrelo Bosne

Udruženje Eko akcija je juče, 21. januara 2021. godine, po treći put u zadnjih pet godina vlastima Kantona Sarajevo, svim članovima vlade i svim skupštinskim zastupnicima, uputilo prijedlog izmjena Ustava KS radi stroge zaštite vode i prava na vodu.

U svjetlu planetarne klimatske krize koja će uzrokovati suše i nestašicu vodu na planeti, zaštita vode kao temeljnog uslova opstanka ljudskih zajednica i živog svijeta mora biti apsolutni prioritet.

Iako sarajevsko područje slovi kao bogato vodom, naša voda je već godinama u opasnosti, prvenstveno zbog lošeg upravljanja ovim društvenim dobrom.

Ovih dana smo to imali priliku vidjeti na primjeru kanalizacije iz bjelašničkih luksuznih apartmana koja završava u nekada kristalno čistom Vrelu Bosne, o čemu su izvjijestili mnogi mediji.

Pored zagađenja, problemi su:

- Ugrožavanje vodozaštitne zone gradnjom stambeno-poslovnih objekata i privrednim aktivnostima, iako to zakon strogo zabranjuje;

- De facto privatizacija izvorišta za potrebe elitnih naselja i privatnika koji vodu nerijetko crpe bez ikakve naknade i kontrole;

- Kapacitet postojećih rezervoara je upitan, a nova izvorišta ugrožena pretvaranjem svakog pedlja sarajevskog okruženja u građevinske placeve za luksuznu gradnju i fantomska turistička sela.

Najbitniji prvi korak na putu ka strogoj zaštiti i očuvanje vode kao javnog dobra je ustavna zaštita - što se može postići izmjenama kantonalnog ustava.

Prijedlog izmjena datira iz vremena krize vodosnabdijevanja Sarajeva 2016-2017. godine i proizašao je iz protestnih zahtjeva građanstva tada suočenog s višemjesečnim redukcijama uslijed lošeg upravljanja i drastičnih budžetskih rezova budžetskih sredstava za održavanje vodovoda.

''U situaciji planetarne klimatske krize, voda je već postala roba kojom se trguje na svjetskim berzama. Ako ne zaštitimo naše vode, postaćemo lak plijen domaćih i svjetskih mešetara. Biti bez vode znači biti bez budućnosti i robovati moćnicima - radi golog opstanka.

Ova vlada i skupština imaju jedinstvenu priliku da na vrijeme strogo zaštite našu vodu i naše pravo na vodu. U tome bismo mogli biti primjer cijelom regionu. Imati priliku i mogućnost za takav historijski korak istovremeno znači i imati dužnost i političku odgovornost da se to i učini", navodi se u saopćenju Udruženja Eko akcija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije