Dramatično zagađenje u Sarajevu: Jutrošnji zrak opasan za zdravlje

N. K.
Dramatično zagađenje u Sarajevu: Jutrošnji zrak opasan za zdravlje
Radiosarajevo.ba / Ilustracija
U glavnom gradu Bosne i Hercegovine, u posljednjih sedam dana kvaliteta zraka bila je veoma loša.

Prema podacima na stranici Zrak - Eko akcija, od 5. do 11. decembra zrak nije bio siguran za zdravlje građanki i građana.

Svjedoci su tome svi koji su ovaj vikend morali ostati u toplini svoga doma jer duži boravak na ulicama grada nije bio ugodan i zdrav. 

"Posljednjih sedam dana imamo zaista lošu kvalitetu zraka u Sarajevu, a posebno je veliki stepen zagađenja prisutan protekla dva dana vikenda. Nažalost, moram reći da je sinoć zrak u glavnom gradu BiH bio vrlo nezdrav za udisanje, odnosno sinoćnja noć bila je jedna od najzagađenijih gdje su bile vrlo visoke koncentracije letećih čestica i dosegle su opasan nivo", rekao je za Radiosarajevo.ba Anes Podić iz Udruženja Eko akcija.

Prema jutrošnjim podacima od 10 sati, zrak u Sarajevu je vrlo nezdrav i indeks kvalitete zraka iznosi rekordnih 394.

"Neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka van. Kod osoba s respiratornim oboljenjima, poput astme, moguća značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti. Povećana vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva! Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani. I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani!", upozorio je Podić

Pogledajte kakva je situacija u ostalim bh. gradovima - OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije