Studenti prekinuli sjednicu Skupštine KS-a: Nezadovoljni smo vašim radom

E. H.
Studenti prekinuli sjednicu Skupštine KS-a: Nezadovoljni smo vašim radom
Radiosarajevo.ba / Ilustracija
U zgradi Kantona Sarajevo danas je počela redovna sjednica kantonalne Skupštine, s već utvrđenim dnevnim redom. Ipak, takav dnevni red nakratko je prekinut kratkim performansom jedne grupe, koja se megafonom obratila Skupštini KS-a.

To je bila neformalna skupina studenata psihologije, sarajevskog Filozofskog fakulteta, koji su već ranije nekoliko puta ukazivali na razne proteste, a ponukani pogibijom svoje dvije kolegice, Edite Malkoč i Selme Agić, koje su tragično nastradale u saobraćajnoj nesreći koju je skrivio Sanjin Sefić.

Tim povodom kontaktirali smo Lamiju Spahić, članicu ove neformalne skupine, koja nam je kazala kako je to jedan od načina da studenti izraze svoje nezadovoljstvo.

"Još 18. oktobra zatražili smo dozvolu za obraćanje Skupštini, ali nam to nije dopušteno, te je ovaj današnji performans jedini način da izrazimo svoje nezadovoljstvo zbog nesmotrenog vođenja egzistencijalnih pitanja, što uzrokuje da gubimo ljudske živote. Sve što su nadležne institucije uradile tim povodom jeste smjena policijskog komesara Vahida Ćosića koji jeste, ali nije jedini, kriv. Zatim je puštena i jedna neadekvatna strategija, gdje se od građana traži da preuzmu odgovornost, zbog čega rade na podizanju naše svijesti", istaknula je Spahić u razgovoru s novinarima portala Radiosarajevo.ba.

Tokom ovog performansa, dvije studentice su s balkona sale Skupštine KS-a putem megafona izrazile svoje nezadovoljstvo, a zatim su po skupštinskim zastupnicima prosule papire sa zahtjevima koje ova neformalna grupa ističe već duži vremenski period. Sjednica je prekinuta na deset minuta na zahtjev predsjedavajuće Skupštine KS-a, Ana Babić, kako bi se studentice odstranile sa sjednice.

"Ono što smo od 17. oktobra, na našim prvim protestima, rekli jeste da nećemo odustati, a to sve potvrđujemo i sada", zaključila je Spahić izjavu za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije