Danas nagrađivanje učenika u FBiH, a sa spiska izostavljeni najbolji takmičari

Radiosarajevo.ba
Danas nagrađivanje učenika u FBiH, a sa spiska izostavljeni najbolji takmičari
Anadolija / Ilustracija
Nakon što je prošle sedmice objavljeno da će danas biti održana dodjela nagrada najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola u Federaciji BiH, bura komentara javnosti ukazala je na neke nepravilnosti u ovoj dodjeli.

Prvobitno su pojedini mediji ukazivali na to kako se na listi najboljih učenika ne nalaze oni koji su predstavljali Bosnu i Hercegovinu na raznim međunarodnim takmičenjima, a danas je potvrda tih navoda stigla i iz Društva fizičara u našoj državi.

"Iz, za sada, potpuno nepoznatih razloga među nagrađenim učenicima nisu se našla dva najuspješnija predstavnika BiH na svjetskim olimpijadama iz fizike, te stoga smatramo za našu obavezu da se obratimo i tražimo objašnjenja", stoji na početku dopisa Društva fizičara.

Navodi se kako je riječ o zaista najuspješnijim učenicima koji su do sada osvojili ukupno dvadeset medalja, predstavljajući našu državu u svijetu, a i pored svih poteškoća na koje nailaze na svom putu. Do sada su se ovi učenici mogli osloniti na pojedinačne nagrade nadležnih institucija u BiH, ali se i to promijenilo ove godine, navode iz Društva fizičara.

"Upravo iz tog razloga Društvo fizičara u BiH smatra nedopustivim ignoriranje uspjeha naših najboljih učenika – budućih naučnika, profesora, inžinjera i intelektualaca – te nalazimo nevjerovatnim da se uspjesi potvrđeni međunarodnim priznanjima i stipendijama najprestižnijih svjetskih univerziteta smatraju nevažnim od institucija", stoji u saopćenju.

Navodi se da je riječ o učenicima Nermedinu Džekoviću i Bahrudinu Taliću, ali i o najuspješnijoj mladoj fizičarki u Federaciji BiH Amili Mujkić, koja je također izuzeta sa spiska. Kao dodatak da je riječ o ne baš legalnim radnjama iz Društva fizičara navode da se Bahrudin Talić nalazio na prvobitnom spisku, ali da je to promijenjeno "samo jedan radni dan prije dodjele nagrada", kada je njegovim roditeljima dostavljena obavijest da neće biti nagrađen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije